Почетна » Грочански резултати избора у 2022.

Грочански резултати избора у 2022.

Вучић повећао подршку, СНС изгубио поверење које је имао

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Да се јуче бирало за одборнике у Скупштини ГО Гроцка, Српска напредна странка не би више имала апсолутну већину. С друге стране, председник ове странке победио је у овој локалној самоуправи са никада бољим успехом.

У врхунцу своје моћи, СНС је у Гроцкој добио око 21 000. гласова. То се десило 2020. године, када је на чело ГО Гроцка дошао садашњи председник Драган Пантелић, као нестраначка личност. Међутим, Пантелић се однедавно учланио у Српску напредну странку, а садашњи избори указују да је поверење које је добио, изгубљено. Са скоро 60 процената гласова 2020. године, када је већина опозиције бојкотовала изборе, СНС јуче у Гроцкој је добио нeшто мало изнад 49 осто за београдску листу, док је за парламент тај проценат још мањи и износи нешто мало изнад 46 посто.

Ипак, председник странке, Александар Вучић задобио је више поверења него на председничким изборима 2017. године, барем што се ГО Гроцка тиче. Те 2017. године, Вучић је освојио око 22,5 хиљаде гласова, док је јуче освојио нешто више од 24 000.

За првопласираним Вучићем следи Здравко Понош са освојених око 7 000  или око 16 посто гласова. Затим са око 7 посто, или око 3 000 освојених  гласова следи Милош Јовановић. Четврта по реду је Милица Ђурђевић Стаменковски са освојених 6 посто или око 2, 5 хиљаде гласова. Цензус је прошао и Бошко Обрадовић са освојених око 2 000 или око 5 посто гласова. Остали председнички кандидати нису прешли цензус. Најближа цензусу, са освојених нешто преко 2,5 посто, је била проф. др Биљана Стојковић.

Што се тиче београдских избора, напредњаци су освојили око 19 хиљада гласова или нешто изнад 49 посто. Следи коалиција око Владете Јанковића (Уједињени за победу Београда) са освојених око 5 000, или нешто мало изнад 12 посто гласова. Дефинитивно изненађење ових избора је СПС. За Београдске изборе, у Гроцкој, листа око Томе Филе добила је пар стотина мање гласова од Уједињене опозиције. Са освојених око 4,5 хиљаде гласова (11,2 посто), ова странка је трећа по јачини у Гроцкој. Коалиција „Нада за Београд“ освојила је 6, 4 посто гласова, док су иза њих Заветници са освојених 5.92 посто . Коалиција „Морамо“ освојила је око 4,5 посто гласова, док су за њима коалиција око Двери и Покса са нешто мало преко 4 посто освојених гласова. Сви остали су далеко испод цензуса.

Занимљиво је да парламентарни избори не прате резултате београдских. За народне посланике водећа странка СНС добила је још мање гласова него за „Београд“. СНС за парламентарне изборе у Гроцкој има мање од 18 000 гласова, односно негде око 45,5 посто. За њима следи, поново изнанеђење, листа око „Ивице Дачића“ са освојених 5, 7 хиљаде или око 14.5 посто гласова. Ово је можда и најбољи резултат у Београду за социјалисте. Као трећи, у изборној трци за парламент Србије, ушла је Уједињена опозиција са освојених око 5,1 хиљаде или око 13,2 посто гласова. Следи коалиција „Нада“ са 6,95 , а затим Заветници са 5,9 посто освојених гласова. На зачељу исте су „Двери са 4, 2 посто и „Морамо“ са 3, 4 посто освојених гласова. Интересантно је да је Савез војвођанских Мађара далеко изнад цензуса за мањинске странке, којима је потребно 0,4 посто за улазак у парламентнСрбије. Војвођански Мађари у Гроцкој су освојили чак 2, 3 посто освојених гласова и најближи су били  регуларном цензусу. Сви остали су, осим „Суверениста“ далеко испод цензуса и испод 2 посто.

Погледајте коначне резултате за Београдске изборе, по Бирачким местима у Гроцкој:

Коначни резултати за парламент Србије, за свако Бирачко место у Гроцкој:

Коначни резултати председничких избора у Гроцкој, по БМ-у:

 

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар