Почетна » Након четири године од паљења куће новинара, медијске слободе у Гроцкој нема

Након четири године од паљења куће новинара, медијске слободе у Гроцкој нема

Новинари Жиг инфа и даље непожељни

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Након нешто мало више од четири године, од како је нашем колеги Милану Јовановићу запаљења кућа, медијске слободе у Гроцкој су и даље на истом нивоу.

Исти они који су до јуче опслуживали бившег председника ГО Гроцка, Драгољуба Симоновића, којем се суди као налогодавцу за паљење куће нашем колегу Милану Јовановићу и даље су на кључним позицијама.

Новинарима Жиг инфа извештавање је и даље отежано, а врло често и забрањено.

Подсетимо се , седнице Већа ГО Гроцка, према усвојеном Пословнику о раду требало би да буду јавне. У члану 15. Пословника о раду седница Већа, наводи се да материјал и позив за седнице, између осталога, треба да се достави и медијима ( Жиг инфу, прим. аут.). Међутим, материјал и позив за седнице Већа ГО Гроцка не да се не достављају, него и када новинари Жиг инфа желе да присуствују „јавним седницама“ овог тела, оне се затварају за јавност без Законског образложења. Шта више, челни људи у ГО Гроцка признају да се седнице Већа затварају за јавност управо због присуства новинара Жиг инфа.

Узалудан је био протест и позив УНС-а да се новинарима обезбеди да извештавају са седница Већа у ГО Гроцка, јер се са забраном наставило.

Јуче су новинари Жиг инфа сазнали да је председник ГО Гроцка, Драган Пантелић, сазвао седницу Већа за 12. часова. Ова седница је заказана дан пре одржавања.

Одмах на улазу у зграду ГО Гроцка, новинари Жиг инфа су заустављени. Наводни радници обезбеђења, међу којима је било и оних у цивилном оделу и без икаквог обележја чекали су одобрење да новинари могу да присуствују седници Већа.

Након 15 минута чекања, покушали смо да сазнамо ко забрањује улаз новинарима Жиг инфа, и на који начин. Уследило је мукотрпно убеђивање са , фактички, физичким лицима која се представљају као радници обезбеђења. Цео случај је пријављен и полицији која је изашла на лице места и направила записник.

Ко забрањује рад новинарима и даље је нејасно. Председник Гроцке, тек након завршене седнице, саопштио нам је да је иста била затворена за јавност. Обезбеђење је тврдило другачије, односно тај податак није имало.

Детаљније у видео прилогу:

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар