Почетна » Истражујемо: Шта се крије од грађана на седницама Већа у Гроцкој?

Истражујемо: Шта се крије од грађана на седницама Већа у Гроцкој?

Штеловање записника

од Жељко Маторчевић
0 коментар

ГО Гроцка има укупно 11. чланова Већа. Том броју треба додати председника Већа, заменика и секретара. Све укупно, Веће ГО Гроцка, на месечном нивоу износи све грађане око 15 000 евра, и то без пореза и доприноса.

Наиме, плате Већника у ГО Гроцка су око 1 000 евра. Нешто више имају председник и заменик ГО Гроцка, који су уједно и председник и заменик Већа. Када саберемо све износе, грађане ГО Гроцка овај састав кошта 180 000 евра на годишњем нивоу, у нето износу!

Седнице Већа, према усвојеном Пословнику о раду требало би да буду јавне. У члану 15. Пословника о раду седница Већа, наводи се да материјал и позив за седнице, између осталога, треба да се достави и медијима ( Жиг инфу, прим. аут.). Међутим, материјал и позив за седнице Већа ГО Гроцка не да се не доставља, него и када новинари Жиг инфа желе да присуствују „јавним седницама“ овог тела, оне се затварају за јавност без Законског образложења. Шта више, челни људи у ГО Гроцка признају да се седнице Већа затварају за јавност управо због присуства новинара Жиг инфа.

Поставља се питање шта челни људи, односно у овом случају председник Гроцке, жели да сакрије од очију јавности?

Апсурд је и то што председник Гроцке, Драган Пантелић, затвара седнице за јавност, док се с друге стране, записници морају достављати уколико се затражи информација од јавног значаја. И обичном лаику је јасно да постоје нелогичности око седница Већа ГО Гроцка. Јер, ако се седница прогласи затвореном за јавност, како је могуће онда да се записник мора доставити на основу информације од јавног значаја? И детету предшколског узраста је јасно да ако је нешто тајно, онда није јавно и обратно.

Наиме, наша редакција је затражила, на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја копију записника са 61. седнице Већа, исте оне која је прголашена за „тајну“ јер су се наши новинари појавили. Записник који нам је послат потврдио је оно што смо писали у претходном периоду.

Према достављеном Записнику, тачно се може утврдити да су седнице Већа ГО Гроцка унапред штимоване, до те мере да се лажира и гласање по тачкама Дневног реда.

Један од примера је и 4. тачка Дневног реда 61. седнице Већа ГО Гроцка  где је у записнику наведено да су за ову тачку гласали сви једногласно, а већ у следећем пасусу се наводи да један од Већника није гласао.

 

Још једна од ставки која је јасна најобичнијем лаику, јер ако је нешто једногласно усвојено значи да су сви присутни гласали за. Али, уколико неко не гласа, правилно је написати да је од укупног броја присутних већина гласала за(навести тачан број), док један није гласао.

Овакав начин вођења записника заправо потврђују сумње да се седнице Већа ГО Гроцка одржавају  „про форме“ ради.

Записник са 61. седнице ГО Гроцка доноси нам још једну потврду колико председник ГО Гроцка, Драган Пантелић, уопште прати излагање присутних. Наиме, Већник Спасоје Живановић, између осталога, поставља питање о „опасном материјалу који може изазвати пожар код Амбуланте у Бегаљици“, док му председник саопштава да све што се деси „поправиће се“.

 

Према пословнику о раду Већа ГО Гроцка, у члану 11. се наводи да је Секретар Скупштине „задужен“ како би се вођење седнице обављало у складу са Законом, као и да се стара о вођењу Записника.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар