Почетна » Напредњаци Гроцке, пошаљите шефа да очисти отпад с обзиром да за то узима новац, не брукајте се више!

Напредњаци Гроцке, пошаљите шефа да очисти отпад с обзиром да за то узима новац, не брукајте се више!

од admin
0 коментар

И то није све. Касније ће се испоставити да посао одношења смећа, односно уклањања дивљих депонија није ни очистило предузеће које је било плаћено, већ су то урадили чланови СНС-а Гроцке који су под командом тадашњег председника Драгољуба Симоновића чистили исте широм ове општине, за сендвич и обећање да ће добити нови посао.

Да се подсетимо, према јавно доступној документацији, Јавно предузеће „Грочански комуналац“ средином фебруара 2015. године расписало је тендер за посао уклањања дивљих депонија на територији општине Гроцка до краја те године. Као најповољнији понуђач изабрана је приватна фрима Градитељ. Уговор вредан 2,1 милиона динара потписан је 3. марта 2015.

Само два месеца касније, за исти посао, Јавно предузеће Дирекција за изградњу општине Гроцка такође расписује тендер. И у овом случају посао је добила фирма Градитељ. Уговор вредан 2,5 милиона динара потписан је 4. маја 2015.  То значи да је Гроцка те године за уклањање дивљих депонија платила укупно 4,6 милиона динара без ПДВ-а.

Да није реч о различитим пословима јасно је на основу конкурсне документације, коју су огласила оба јавна предузећа. Наиме, у делу који се односи на врсту посла, техничке карактеристике, квалитет, количину и опис добара, рок и место извршења стоји готово идентичан текст и у јавном позиву Грочанског комуналца и у позиву ЈП Дирекције за изградњу општине Гроцка.

Тако у конкурсној документацији оба предузећа пише да се услуга чишћења дивљих депонија обавља на читавој територији општине Гроцка у току 2015. године, по потреби и по налогу Комуналне инспекције, да се комунални отпад одлаже на градску депонију у насељу Винча, да се плаћа само ефективан рад и да ће се обрачун вршити само на основу изведених радних сати.

Једина разлика је што у једном случају превоз отпада до Вичне плаћа наручилац, односно локално јавно предузеће, а у другом случају плаћа сам извођач.

 

У истом тренутку за комуналне послове задужена три предузећа

 

У општини Гроцка у једном тренутку у исто време практично су радила три јавна предузећа чија је делатност између осталог покривала одржавање и уређење јавних површина, што подразумева и уклањање дивљих депонија или одношење смећа.

Осим ЈП Дирекције за изградњу општине, комуналним пословима се примарно бавило Јавно комунално предузеће Гроцка основано давних седамдесетих година. Упркос овој чињеници, општинска власт крајем 2014.  године одлучује да формира ново јавно предузећа „Грочански комуналац“. Оно тада практично паралелно почиње да обавља исти посао као и ЈКП Гроцка. 

Годину дана касније општинска власт склапа уговор о јавно приватном партнерству са италијанском фирмом “Магипа” . У  јулу 2015. се формира предузеће ЕКО Гроцка, у којој општина има 20 одсто удела. Према уговору, обавеза италијана је била да уложе око 10 милиона евра у решавање комуналних проблема у тој општини.

Тако у Гроцкој у том тренутку истовремено постоје чак три предузећа која се баве искључиво комуналним делатностима. Два јавна и једно које је јавно- приватно и у чијем власништву удео има Општина Гроцка.

Већ следеће године, у новембру 2016. ЈКП Гроцка, основано 1970. године, због лошег пословања и финансијских проблема одлази у стечај. Истовремено, ово јавно предузеће према подацима Државне ревизорске институције, иако у стечају, добија субвенције од Општине Гроцка.

С друге стране, на званичном интернет порталу општине, стоји да је „Грочански комуналац“ задужен за изношење смећа и одржавање јавних површина задужен у северном делу општине.

 

Субвенције јавним предузећима за три године повећане за 233 одсто

 

Државна ревизорска институција је анализирала пословање јавних предузећа у Гроцкој у оквиру ревизије сврсисходности субвенција у локалним самоуправама.

У извештају објављеном почетком децембра 2018. године, ДРИ је утврдила да је ова београдска општина у периоду од 2015. до 2017. за пословање јавних предузећа, у шта улазе зараде запослених и покривање дугова, из буџета издвојила више од 6,2 милиона евра, што је чак 98 одсто укупног износа за субвенције јавним предузећима.

За развој локалне инфраструктуре је с друге стране дато око 14.500 евра, односно тек два одсто укупних субвенција.

ДРИ је установио да је износ субвенција од 2015. до 2017. порастао за чак 233 одсто, а да је највеће увећање било у 2017. години.

Да се новац пореских обвезника најмање троши на побољшање квалитета услуга, инфраструктуру показује податак ДРИ да из буџета општине Гроцка на субвенције јавним предузећима одлази више од четвртине новца.

Ова општинска давања су се најчешће повећавала ребалансом буџета или директним одлукама односно решењима самог председника општине.

Драгољуб Симоновић је, као кандидат Српске напредне странке,  на челу Општине Гроцка био од јуна 2012. па до децембра те године, када је преузео функцију директора Железница Србије. Тада је, између осталог, потписао и спорни уговор са „Србијагасом“ у вредности од 21 милион евра за изградњу гасовода у Гроцкој, а пројекат до данас није завршен. Симоновић је на челу Железница био је од краја 2012. до почетка 2015. године када је због лошег рада и бројних афера смењен.

У међувремену, од децембра 2012. до маја 2014. председник Општине Гроцка је био Зоран Марков члан СНС, а од маја 2014. до 2016. Стефан Дилберовић, такође функционер СНС. Након београдских избора, Симоновић је у јуну 2016. поново изабран за председника општине Гроцка. У марту 2019. године, Симоновић подноси оставку због подизања оптужнице због паљења куће новинара Жиг инфа, Милана Јовановића. На његово место до избора 2020. године, долази Живадинка Аврамовић, Симоновићев књиговођа. Од септембра 2020. године, након одржаних избора на место председника ГО Гроцка долази Драган Пантелић. У истом месецу, на место директора „ЕКо Гроцка“ испред јавног партнера поставља Миленко Буквић, који постаје и шеф одборничке групе СНС-а у локалној Скупштини.

 

Година 2020. Гроцка

 

Уместо да науче нешто из претходног периода, напредњаци у Гроцкој, само овога пута на челу са председником ГО Гроцка, Драганом Пантелићем настављају старим путем.

Поново у Гроцкој, тачније од како је на место једног од директора „Еко Гроцка“ постављен Миленко Буквић имамо гомилање депонија због неодношења смећа и исто тако поново активисти који раде оно што би требало ово предузеће.

У последњем периоду, видно је активно чишћење одређених деоница од стране омладинаца и чланова Српске напредне странке у Гроцкој.

 

 

Чишћење депонија организује се и од стране ГО Гроцка:

 


Такође, читаоци Жиг инфа све више јављају да се смеће не односи више у регуларном термину, као и да се исто гомила услед последица неодношења.

ВИШЕ-ОВДЕ

Сам аутор овог текста, као и редакција Жиг инфа налазе се у улици у којој нико није однео рециклажни отпад више од две недеље. Уредно је све пријављено Еко Гроцкој, али одговор зашто се рециклажни отпад не односи, није стигао.

 

Инсајдер питао бившег председника, добио одговор да су лажни новинари

 

Почетком јануара 2019. године, новинари Инсајдера су покушали да добију одговор поводом дуплог плаћања истих радова,  од тадашњег председника Драгољуба Симоновића. Добили су одговор да он (Симоновић) неће да одговара на питања лажних новинара.

-Једини одговор који смо добили од председника Општине Гроцка путем смс поруке је да не жели да одговара на питања која постављају, како је навео, „лажни новинари Милан Јовановић и Жељко Маторчевић“, односно новинар и уредник локалног портала Жиг инфо. Након што смо навели да су питања заснована на документацији и анализи новинара Инсајдера, од Симоновића више није стигао никакав одговор, наводило се у писању Инсајдера.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар