Почетна » Пре две године изгласан предлог за смену директора Еко Гроцке

Пре две године изгласан предлог за смену директора Еко Гроцке

од admin
0 коментар

 

Након што је именован за председника ГО Гроцка, данашњи председник Драган Пантелић, тачније крајем септембра 2020. Миленко Буквић постављен је за новог директора предузећа „Еко Гроцка“ испред јавног партнера. Буквић замењује Милоша Бугарчића који претходног месеца подноси оставку. Међутим, седница Скупштине ГО Гроцка на којој је дат предлог Скупштини предузећа „Еко Гроцка“ да Миленко Буквић буде директор испред јавног дела, никада није одржана. Буквић је након одржаних све општих избора пре две године постао шеф одборничке групе СНС-а у ГО Гроцка, да би месец дана касније постао и директор јавног дела предузећа „Еко Гроцка“.

Буквић је до тог дана био на месту заменика директора Еко Гроцка. Некадашњи је директор чак два комунална предузећа у Гроцкој, од која су оба у стечају а према радницима имају неисплаћене вишемесечне зараде. Као директор Јавног комуналног предузећа Грочански комуналац, Миленко Буквић, поднео је у мају 2015. оставку на ту позицију, након писања медија о скандалозној фотографији где он позира са два пиштоља. 

Након појаве ове фотографије, тадашњи директор Буквић је добио епитет „Директор два пиштоља“. Како се узбуркала јавност, Буквић је поднео оставку. Тадашњи председник ГО Гроцка, Стефан Дилберовић поводом случаја „Два пиштоља“, за медије је изјавио да је овај случај за наук.

– Данас сам добио писану и неопозиву оставку директора ЈКП Грочански комуналац због објављивања недоличне фотографије. Оставку сам прихватио и упутићу је Скупштини градске општине Гроцка на прихватање. Случај г. Буквића треба да буде наук свим општинским функционерима какво понашање је недопустиво у јавности. Ми смо власт која је спремна да промени сваког функционера који се не понаша долично или нема резултате рада и по томе се разликујемо од претходника – изјавио је за медије тада Стефан Дилберовић, председник градске општине Гроцка.  

НАСТАНАК ЕКО ГРОЦКЕ

„Еко Гроцка“ званично почиње са радом 1. Новембра 2015. године. Самим  почетком рада Еко Гроцка имала је велике проблеме у одношењу смећа. Такође, сада бивши председник ГО Гроцка Драгољуб Симоновић имао је велики утицај на ово предузеће, тако што је постављао своје кадрове на кључна места, или пак изнајмљивао камионе за одношење смећа по цени и до 500 евра по дану. Изнајмљивање камиона и осталих новчаних трансакција које имају додирних тачака са Симоновићем вршене су претежно преко приватног партнера, односно Магипа д.о.о. Познато је, такође, да су Симоновић и чланови његове породице путовали у Италију о трошку овог предузећа, без да је јавности дат одговор у ком својству је путовање извршено.

Управљање у „Еко Гроцка“

Након што је потписан уговор између „Магипа доо“ и ГО Гроцка о оснивању новог предузећа, основана је „Еко Гроцка“ која, према статуту (уговору о оснивању друштва са ограниченом одговорношћу) предузећа има три члана Скупштине који одлучују, практично о свему, па и о постављању директора. Та три члана Скупштине постављају се у односу 2: 1. Тачније од три члана Скупштине која одлучују о свему у „Еко Гроцка“, два члана су италијанске фирме „Магип“ а један је испред ГО Гроцка. Према истом статуту, у предузећу постоје два директора, од кога једног предлаже „Магип доо“ а другог предлаже ГО Гроцка. Предлоге за директоре „Магипа“ и ГО Гроцка усвајају или одбијају та три члана Скупштине гласањем, односно простом већином.

Пре свега, треба напоменути и да је уговор између „Магипа доо“ и ГО Гроцка направљен тако да је раскид истог готово немогућ, а да није штетан по Гроцку. У уговору о јавно-приватном партнерству предвиђена су  улагања, као и број запослених радника од стране страног партнера (Магипа), међутим у истом уговору не постоји члан који би санкционисао уколико приватни партнер не испуни обавезе из уговора. Просто речено, „Магип доо“ има финансијске и друге обавезе према ГО Гроцка због уласка на тржиште комуналних делатности, али не мора да те обавезе и испуни.

Бивши директор „Еко Гроцка“, Милош Бугарчић који је  на ту функцију постављен од стране смењеног председника ГО Гроцка Драгољуба Симоновића (првостепено осуђеном за паљење куће новинару Јовановићу) имао је  основну плату од 188 000,00 динара у нето износу, односно 266 048,50 динара у бруто износу. На ту основицу, Бугарчић је имао и увећање у зависности да ли ради прековремено, или на празник. За рад на празник, према уговору који је објавио  Жиг инфо (кликнути на линк), директор „Еко Гроцка“ добија увећање од чак 110 посто. 

20. марта 2019. године, испред ГО Гроцка био је заказан скуп присталица СзС-а како би се верификовала оставка Драгољуба Симоновића, сада бившег председника ове градске Општине. Уједно, организован је и протест присталица СНС-а, који су се наводно самоорганизовали.

Од окупљених „спонтаних грађана подршке“ највише је било радника јавних предузећа као и млађих лица за које је дискутабилно одредити да ли су уопште пунолетна. На том скупу, истицало се једно лице у црвено белој јакни, за које је било евидентно да је предводник Симоновићевих присталица. Код њега је врло често био мегафон са којег је изречено доста тога против присталица СзС-а, али и новинара Жиг инфа. Па се тако, рецимо могло чути како је новинар Милан Јовановић профитирао на спаљеној кући, да је преварант исто као и главни и одговорни уредник Жиг инфа, Жељко Маторчевић.

Тај предводник  је био бивши директор „Еко Гроцке“ Милош Бугарчић. 

Милош Бугарчић постављен је од стране ГО Гроцка као један од директора комуналног предузећа „Еко Гроцка“. Његов отац је  брат од тетке смењеног Драгољуба Симоновића.

Ипак, након смене Бугарчића у Гроцкој настаје проблем са одношењем смећа, као и стварање многих депонија на територије ГО Гроцка. Приметно опадање у раду осетиће се још више након што крајем исте године, и директор испред приватног партнера, М.М, подноси оставку. Данас је Гроцка, пренатрпана смећем и дивљим депонијама, које се све више нагомилавају и не чисте.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар