Почетна » ПРИТИСЦИ НА МАГИП СЕ НАСТАВЉАЈУ А сад адио Гроцка?

ПРИТИСЦИ НА МАГИП СЕ НАСТАВЉАЈУ А сад адио Гроцка?

од admin
0 коментар

Камиони „Еко Гроцке“ круже, смеће се не односи. На челу „Еко Гроцке“ већ виђена лица, иста она која су руководила јавним комуналним предузећима у Гроцкој а иста пропала.

Након потписаног уговора о јавно приватном партнерству између „Магип ДОО“ и ГО Гроцка догађаји се нижу као у стрипу. Само потписивање уговора започело је громогласним најавама и похвалама, величанственим пријемима и још величанственијим најавама.

– У наредних 25 година италијански инвеститор ће у капацитете новог комуналног предузећа уложити тај новац, а то се пре свега односи на нови возни парк, канте за смеће, као и на рециклажне контејнере за папир, стакло и пластику – рекао је Дилберовић после потписивања уговора.
Он је истакао тада да је то веома важан дан за грађане општине Гроцка, јер је та општина прва међу београдским општинама која је приступила решавању деценијског комуналног проблема принципом јавно-приватног партнерства.

Почетак рада

Од првог новембра 2015. године „Италијани“ су заједно са општином , преузели бригу о отпаду и грејању у Гроцкој. Ново јавно-приватно предузеће “Еко Гроцка” чине фирма “Магип” са 80 одсто удела у власништву и општина Гроцка са 20 процената. Пре тога, угашена су три јавна комунална предузећа у Гроцкој, од којих су два основана за време владавине СНС-а (у претходне две године). Сва три предузећа, односно ЈКП „Гроцка“, ЈКП „Грочански комуналац“ и ЈП „Топлификација“ су од 2013. године у великом финансијском минусу и сврставају су у веће дужнике.
Потписаним уговором, италијанска фирма “Магип” је требало од првог новембра 2015. године да крене пуним капацитетом, односно да обезбеди возни парк као и канте и контејнере за домаћинства. Међутим, почетак рада дочекан је без наменских возила и постојао је и проблем хомолигацијом истих. У самом почетку „Еко Гроцка“ је изнајмљивала камионе од многих предузећа а највише од ЈКП- „Гроцка“ који су били и више него похабани.

Децембар 2015. године је био тек хаотичан. Месец и по дана од почетка рада у Гроцкој стање са одношењем смећа је бивало све горе, а подељене канте и контејнери су далеко мањем броју него што је најављено. Челни људи ГО Гроцке у том времену почињу да критикују страног партнера за настало стање. У пракси, челни људи су критиковали организованост посла од стране „Еко Гроцка“ не образлажући да су за ту организацију задужени они које су постављене од стране ГО Гроцка.

Почетак реорганизације

Страни партнер „Магип“, схвативши да се посао заиста на терену не извршава како би требало, почиње са реорганизацијом посла. Отказ у „Еко Гроцка“ први даје Владимир Теофиловић, након што се посумњало у његову стручност према послу. Владимир Теофиловић је већ доста пута био занимљив разним медијима због свог рада и позиције које је стицао на доста брз начин чак и за овдашње прилике у нашој држави. Директно из Ургентног центра где је стављао гипс у ортопедској амбуланти Симоновић га је поставио на једно ад најодговорнијих места, директора службе која контролише трошење новца у “Железницама” и тако постао стручњак за финансије.

Владимир Теофиловић

Осим муњевитог успона бившег гипсара (медицински техничар), који је од приправника за само два месеца стигао до директорског места, за Теофиловића се везује још један преседан. Он је уместо папирних легитимација, које су одувек носили инспектори Унутрашње контроле (УК) „Железница“, чији је посао да контролишу законитост трошења новца и ресурса предузећа, од јуна 2014. године увео значке попут полицијских. Свака значка је имала број. Теофиловић је сам себи доделио број 007.

Почетак проблема

Први сукоб између италијанског партнера „Магип“ и ГО Гроцка у „Еко Гроцка“ почиње негде након што Теофиловић подноси оставку. Убрзо настају протести руководиоца у „Еко Гроцка“ које подржава чак и директор Борко Бали који је такође Симоновићев кадар из Железница Србије.

Разне уцене, пријаве па чак и мобинг су нешто што се ових дана сумња да се спроводи у тајности у „Еко Гроцка“. Наравно, све пријаве и оптужбе су послате надлежним органима где ће се о њима одлучивати. За сада, све делује као да ће ГО Гроцка раскинути уговор са италијанима. Оно што се сигурно зна, по гпс евиденцији, већи број камиона и радника само кружи широм општине Гроцка не односећи смеће. Зашто је то тако, вероватно знају челни људи ГО Гроцка.
Италијанима, односно „Магипу“ није преостало ништа друго него да поднесе кривичне пријаве против тих починиоца. Могу Италијани и поднети поступак за раскид уговора и наднокнаду штете, што је можда и крајњи циљ ГО Гроцка, али шта даље?

Ако се то деси, цех ће опет плаћати грађани. Челне људе ГО Гроцка из свог џепа то неће коштати ништа. А пара свакако нема. Покренути ново комунално предузеће готово је немогуће. Пробали су челни људи ГО Гроцка и то, али се показало да после само годину дана рада оно не функционише а рачун им је био блокиран због дуговања. Данас пара има, пристижу нова возила, контејнери. Радницима плата је коначно увећана и редовна. Коначно су радници добили и свлачионице, таолете, мокре чворове и не пресвлачу се као некада на ливади.

Ко зна, можда нам због свега овога Италијани кажу „а сад адио“, али шта после када је све већ испробано и није дало резултате. Да ли ће и после свега уопште доћи неки нови страни инвеститор?

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

4 + 18 =