Почетна » Сазнајемо: За сутрашњу седницу СГО Гроцка могуће проширење Дневног реда због Миленијум тима

Сазнајемо: За сутрашњу седницу СГО Гроцка могуће проширење Дневног реда због Миленијум тима

Гасификација никако да се заврши, али стижу нове дозволе

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Према сазнањима Жиг инфа, на сутрашњој 20. по реду седници СГО Гроцка, могуће је да ће доћи до проширења Дневног реда, због издавања додатних дозвола Миленијум тиму у вези гасификације ове локалне самоуправе.

Подсетимо се, уговор о гасификацији Гроцке вредан је готово 30 милиона евра. Тројни уговори су потписивани између Србијагаса, приватних фирми и општина. Све трошкове гасификације, према овим уговорима, сноси искључиво Србијагас. Упркос томе, приватне фирме ангажоване су без тендера и то тако што су их Србијагас и локалне самоуправе једноставно проглашавали стратешким партнерима.

Уговор је потписан децембра 2012., а рок за завршетак радова је био крај 2014.

Међутим, 2016. рок је продужен за још четири године, до 2020. године, зато што предузеће Миленијум тим није могло да настави градњу без комплетног Просторног плана општине, а из ове фирме су тада навели и да је проблем настао због нерешених имовинско-правних односа. Данас смо већ при крају 2023. године, гасификација ГО Гроцка још увек није завршена.

Уговор о гасификацији Гроцке био је предмет анализе коју су у априлу 2015. спровели чланови Надзорног одбора Србијагаса.

Тадашњи председник Надзорног одбора у оставци Миливоје Милетић и независни члан Зоран Јанковић тражили су од руководства Србијагаса извештај о томе колики је степен реализације посла по овом уговору, а колико је Србијагас платио.

На основу података које им је доставио помоћник генералног директора Сребијагаса за економију Милан Здравковић, Србијагас је до 2015. уплатио Миленијум тиму 16.148.044 евра, односно половину од уговорене цене за гасификацију Гроцке, иако је било изграђено мање од трећине гасовода.

Чланови Надзорног одбора су тада навели да је уговор ‘’комплетно штетан по ЈП Србијагас, а самим тим и по Владу Србије која је гарант за подизање кредита ЈП Србијагаса”.

Анализа извештаја о реализацији Уговора о гасификацији Гроцке из 2015. године доспела је у јавност преко нашег портала , а чија је аутентичност потврђена касније и новинарима Инсајдера.

У анализи коју су потписали Јанковић и Милетић наводи се и да су сви радови урађени без грађевинске дозволе и да проблеми постоје не само у Гроцкој, већ и у Смедереву, Раковици, Тополи, Земуну и Обреновцу.

Једна од фирми која је добила највредније послове, а између осталог је ангажована и у Гроцкој, је Миленијум тим у власништву Стојана Вујка и Ивана Бошњака, а иста фирма је ангажована и на пројекту Београд на води.

Ову фирму је у предизборној кампањи 2012. функционерка СНС-а,  назвала “Ивичиним предузећем”, алудирајући на лидера СПС-а Ивицу Дачића. Међутим, СНС после доласка на власт наставља да потписује исте типске уговоре ради гасификације, а ова фирма добија и друге важне послове.

Како је посао гасификације без тендера и директном нагодбом поверен Миленијум тиму, предузећу које је рушило у Савамали и гради Београд на води, и да ли за овај незавршени посао Драгољуба Симоновића везује само потпис на уговору или и списак подизвођача радова?

Један од важних мотива за напад на нашег новинара Милана Јовановића, како се сумња, било је његово писање о незавршеној гасификацији општине Гроцка, која је била извор корупције. То је био најопаснији напад, али су пре тога нападнути уредник Жиг инфа Жељко Маторчевић, и још почетком марта 2016. независни члан Надзорног одбора Србијагаса Зоран Јанковић, који је такође упозоравао на корупцију са изградњом гасовода у Гроцкој.
Новинар Јовановић и члан Надзорног одбора Јанковић упозоравали су на ову корупцију много пре напада све надлежне, међу којима и тадашњег премијера Александра Вучића. Након напада и један и други оптуживали су председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића, једног од потписника уговора о гасификацији који су 25. децембра 2012. у свечаној сали општине осим њега потписали још Душан Бајатовић, директор Србијагаса и функционер СПС и представници Миленијум тима (Милленниум Теам).


Председник општине Симоновић је у међувремену притворен, па ослобођен, али не због спорне гасификације већ због напада на новинара који је писао о томе. Суђење је у току.

Занимљивости:

Како ја могу да докажем да немам никакве везе са гасификацијом Гроцке? Ово је политички поступак. Не можете да ме осудите зато што ме неко мрзи. Нико се не пита како је мени и мојој деци зато што ме стално посипају због нечег што нисам учинио“, рекао је, између осталог, оптужени Драгољуб Симоновић на последњем рочишту у случају паљења куће нашег колеге Милана Јовановића, и поручио судији „чачкајте мало, уђите дубље. Немогуће је да утврдите истину ако не уђете дубље“.

И данашњи председник најављивао завршетак радова гасификације

Драган Пантелић, актуелни председник ГО Гроцка је такође наставио са обећањима, као и његови претходници, око гасификације ГО Гроцка. По ранијим изјавама Пантелића, гасификација би већ требало да буде завршена у већини места у Гроцкој.

  • Гасификација ће према планираним уговорима бити завршена у местима Гроцка и Врчин до 31.12.2021. године, а у току следеће године се приводи крају и Заклопача, Бегаљица, Дражањ и Пударци – рекао је Пантелић за Пинк 2021. године.

Како је текао ток гасификације ГО Гроцка и шта су све челни људи изјављивали, погледајте у видео прилогу:

На сутрашњој седници, требало би доћи до проширења Дневног реда како би се Миленијум тиму одобриле нове дозволе. Управо то изазива још већу сумњу у пројекат „Гасификација Гроцке“.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар