Почетна » У Основној школи у Врчину од данас забрањени мобилни телефони

У Основној школи у Врчину од данас забрањени мобилни телефони

од Жиг Инфо
0 коментар

У ОШ „Свети Сава“ из Врчина, данас је донета одлука о забрани употребе мобилних телефона, а казна за непоштовање ове одлуке може бити и премештај ученика.

Из ове школе наводе да неколико претходних година код ученика је примећена све већа зависност од мобилних телефона. Ученици имају слабу усредсређеност на наставу, тешко прате предавања наставника и не постижу успех какав би могли, кажу из ОШ „Свети Сава“ и додају:

 • Зависнот од друштвених мрежа посебно лоше делује на понашање ученика који постају збуњени, исказују отворену нетрпељивост према школским обавезама и наставницима, узори им постају личности непримереног понашања, речник постаје оскудан, а да би били у складу са замишљеним животом, употребљавају речи за које на знају право значење и почињу да губе осећај за реалан живот.Због свега наведеног, донета је одлука да се дословно примењује Закон о основама система образовања и васпитања, Статут школе и Правилник о васпитно-дисциплинској и материјалној одговорности ученика, а тиче се забране коришћења мобилног телефона и других електронских уређаја. Одлука је донета у најбољем интересу ученика.

  Према важећем Закону о основама система образовања и васпитања, коришћење мобилних телефона сматра се тежом повредом обевеза ученика. Истим Законом прописана је аутономија при доношењу Статута школе, Правилника и других аката.

  Према Статуту ОШ “Свети Сава” из Врчина, члан 139. став 2. тачка 7. и Правилнку о васпитно-дисциплинској одговорности ученика, члан 13. став 1. тачка 8. употреба мобилног телефона и другог електронског уређаја или средства у просторијама школе, укључујући и школско двориште, сматра се тежом повредом. За тежу повреду обавезе ученику се изриче васпитно-дисциплинска мере:

  1. Укор директора
  2. Укор Наставничког већа
  3. Премештај ученика – изречену ученицима од петог до осмог разреда у другу основну школу, на основу одлуке Наставничког већа, уз сагласност школе у коју прелази, а уз обавештење родитеља односно другог законског заступника.

   

Подсетимо се, почетком децембра прошле године, наставница основне школе „Свети Сава“ у Врчину која је претила својим ђацима да ће довести „батинаше да их млате“ суспендована је због непримереног понашања. Пре тога се на друштвеним мрежама појавио снимак, који је наводно снимљен за време једног часа у ОШ „Свети Сава“ из Врчина, на којем се чује наставница, која је и разредни старешина, како прети „плаћеним батинашима“.

 

ЕЖИ

Можда ти се свиди

Оставите коментар