Почетна » У СУСРЕТ ГРОЧАНСКОМ ЛЕТУ 2019. Водоснабдевањем задовољно само 13 посто грађана (ФОТО И ВИДЕО)

У СУСРЕТ ГРОЧАНСКОМ ЛЕТУ 2019. Водоснабдевањем задовољно само 13 посто грађана (ФОТО И ВИДЕО)

од admin
0 коментар
voda anketa

 Према анкети коју је урадио Жиг Инфо, објављеној на нашем порталу, само 13, посто грађана Гроцке је задовољно снабдевањем, док 29 посто њих тврди да је стање катастрофално. Нешто мањи број грађана, око 27 посто је био нештоо блажи у оцењивању и изјаснио се само да је незадовољан. 15 посто грађана је изјавило да има само техничку воду али не и за пиће, док се исти број грађана  изјаснио  да нема јавни водовод.

voda anketa

Бунар у Гроцкој који је требао да реши проблем у наредној деценији

2013. године, на месту где је претходно прорадило клизиште и пар домаћинства остало без својих објеката услед последица клизишта, локална власт у Гроцкој је решила да изгради бунар, који је требао, по њиховим речима, да реши водоснабдевање Гроцке, бар у наредној деценији. Колико је тачно новца потрошено за тај бунар, није се могло тачно утврдити јер су представници локалне самоуправе давали различите податке. Према најнижој исказаној цени, за бунар у Гроцкој код Виле Гавриловић потрошено је 5, 5 милиона динара. Мештано тог дела Гроцке су у том времену били уплашени сазнањем да ће се бунар градити на месту где постоји потенцијалана опасност од клизишта, поготово ако се узме у обзир да је клизиште прорадило након што је водовод из Гроцке на том простору спровео цеви због „бољег водоснабвдевања“. Наша редакција је урадила прилог о изградњи тог бунара који је текао под изузетно сумњивим околностима. На жалост, 2014. године, након што је бунар изграђен још 14 домова на том простору због клизишта остаје без својих објеката. Те 2014. године, у „Поповића крају“ у Гроцкој могли сте да затекнете филмеске сцене подручја којег је захватио, рецимо, неки ураган.

 

Након што смо избацили репортажу и јавно се упитали ко ће сада одговарати за урушене објекте у овом крају Гроцке, тадашњи директор ЈП „Водовод и канализација“ , Славољуб Стефановић- Славек, подноси тужбу против наше редакције, због објављивања лажних информација и ширења панике. У тужби је тврдио да смо, лаички речено, измислили да је на том месту било клизиште, као и да смо у времену ванредне ситуације ширили панику, иако није било потребе за тим. Међутим, у правоснажној пресуди Апелациони суд одбија тужбу као неоснавану и указује да су се новинари са пажњом посветили овој проблематици.

Заклопача нема рестрикција али нема ни воде

Појединим мештанима Заклопаче и ове године славине остају суве. Узалуд је њихова борба да у 21. веку имају неопходну воду јер на разноразне дописе које су слали, одговор је готово увек исти- рестрикције нема, вода је техничка али због повећање потрошње воде нема.

-Живимо у Заклопачи на београдској општини Гроцка. XXI је век а ми никада нисмо имали пијаћу воду. Из чесама нам излази техничка вода која нам се укида сваки други дан. Никада нас у последњих 30 година водовод Гроцка није снабдео цистерном пијаће воде. Не могу сви грађани да купују балоне воде већ користе воду која није за пиће, кад је има. Иначе је та наша техничка вода пуно скупља од београдске пијаће воде у чију цену је укључена и канализација коју ми немамо. Па чак је и Траншпед насеље прикључено на пијаћу воду које је од нас удаљено свега 2 км. ваздушне линије. Уместо воде неко нам је увалио цевовод на парче за гас, која нисмо ни тражили а и „ђубрарина“ нам је скупља него у Београду , каже М. Анђелковић мештанин Заклопаче за Жиг Инфо.

Како каже Анђелковић слали су дописе надлежним органима, али одговор је увек исти. Из ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка у допису се тврди да Заклопача нема рестрикција, већ да једноставно када се повећавају температуре, повећава се и потрошња воде, те једноставно не могу се сви становници снабдети. Како још кажу, ово предузеће поседује само једну цистерну за снабдевање становника водом, те не могу да постигну да она буде цео дан само у једном месту.

voda zaklopaca

Умчари – Пударци са деценијском муком

Мештани Умчара и Пудараца се такође снабдевају водом из грочанског водовода. Извориште које се налази у Умчарима је већ одавно превазишло своје капацитете, те су рестрикције воде у овим насељима у летњем периоду неизбежене. Дешава се да поједина насеља ова два места буду и по више дана без воде. Поред рестрикција, становници ова два места муку муче са исправношћу воде, јер више анализа је показало да се она не може користити ни као техничка, да је неупотребљива чак и за животиње.

Ове године се кренуло у замену цеви, за које се сматра да су један од разлога што је вода неисправна у тој мери, од изворишта у Умчарима до бунара у „Црногорцима“. Представници власти су опет дали обећање да ће овај пројекат побољшати исправност и водоснабдевање у ова два места. Почетак радова на замени цевововода пратили су стални кварови, због којих је већи део ова два насеља остајао без воде и по више дана. Како би спречили будуће хаварије, одлучило се да нове цеви буду постављане испод главног пута Пударци- Умчари, те је током радова ова деоница била затворена у једној траци.

Оно што сада тренутно мучи становнике ова два насеља јесте најава локалне власти у Гроцкој да ће насеље Камендол ускоро добити водовод. У самом насељу су постављене цеви, али главни прикључак за воду још није урађен због протеста мештана Умчара и Пудараца. Наиме, према првобитном плану осмишљено је да се насеље Камендо прикачи на водовод Умчари у насељу Пударци. Како нема довољног капацитета воде ни за ова два места, мештани су се забринули да прикључење Камендола може довести до још већих несташица. Због протеста и забринутости мештана Пудараца и Умчара, водовод из Гроцке је за сада одустао од идеје оваквог прикључка. Наводно, изградиће се нови бунар у Умчарима, како би се повећа капацитет у тој мери да ће воде бити сасвим довољно за ова три места.

Ритопек без воде, Дражњани се боре

Насеље Ритопек које се налази на обали Дунава, не тако далеко од центра Београда и даље је без водовода. Претходне и садашње власти обећавали су мештанима Ритопека изградњу водовода више пута. Најинтезивнија обећања, са врло прецизним роковима, дата су од садашње власти у Гроцкој. Према тим обећањима, Ритопечани су још 2014, године требали да добију воду. Међутим, са изградњом водовода у овом насељу Гроцке се опет одустало, а обећано остало неиспуњено. Као да су узалуд мештани Ритопека протестовали у више наврата, блокирајући и главну саобраћаницу. На њихове вапаје, садашња власт, као и претходне остају неме. Данас се заправо и не зна тачно шта се дешава са изградњом водовода у Ритопеку. Ипак, протести Ритопечана су донели и једну добру ствар за њих. Протестом су успели да цистерне са пијаћом водом стално буду у овом месту, како би снабделе становништво. У последњем времену, доток воде цистернама се смањио у односу на првобитни обећани план, али опет постоји какво -такво снабдевање водом које мештани добијају потпуно бесплатно.

Мештани Дражња пак имају неки други проблем. Када се нико није заинтересовао за њих, изградили су сопствени водовод. Капацитет овог водовода је и више него довољан да покрије потребе Дражњања. У летњем периоду када је потрошња воде највећа, Дражњанима остаје капацитета за снабдевање још толико становника, тако да су им рестрикције непознаница. Једино што имају проблем са исправношћу воде и са чињеницом да челници Гроцке желе да овај водовод припоје грочанском.

Наиме, након лошег пословања претходног руководства водовода у Дражњу, пар мештана је преузело управљање водоводом. У кратком периоду успели су да водоснабдевање буде редовно, да исплате поједина дуговања. Када је све почело да функционише како треба, Драгољуб Симоновић бивши председник Гроцке којем се данас суди као налогодавцу за паљење куће нашем колеги Јовановићу, покушао је да овај водовод пребаци у надлежност грочанског. Мештани Дражња су се побунили и одбранили ту Симоновићеву замисао. Међутим, због одбијања те замисли нашли су се у немилост инспекција и опструкција за које сумњају да је Симоновић умешан. Инспекције нису слате само у водовод већ и код оних који су протестовали да се водовод припоји Гроцкој. Претходних месеци актуелна је и кампања на које је позвао Симоновић, који је још увек члан Српске напредне странке, да се не плаћају рачуни дражњанског водовода. Руководство ипак , за сада, одолева оваквим притисцима.

Погледајте снимак од 7. минута:

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар