Почетна » ЈАКА ВОЉА Након очеве смрти девојчица сама брине о огромном имању

ЈАКА ВОЉА Након очеве смрти девојчица сама брине о огромном имању

од admin
0 коментар

Јована Раденковић из Лађеваца код Краљева, далеко је од живота који имају њени вршњаци. Када је остала без оца, Јована је као најстарија морала да преузме велики посао, јер мајка мора да брине и о малој деци.

 Раденковићи имају 27 крава музара које дневно дају и до 300 литара млека. Послове у штали Јована мора да заврши најкасније до шест сати да би се на време спремила за школу и стигла на аутобус.

Ова ученица 8. разреда морала је неке важне одлуке у животу да донесе много раније него остали. Једна од њих је била да подржи мајку у њеној намери да не уситњује имање и не распродаје стоку, након што јој је отац Новица трагично настрадао, када се у новембру преврнуо са трактором.

Jovana Radenković

 – Није тешко, јер ја волим ово да радим. Они су хтели да све ове краве продамо. Мислим не баш све. Да остане неколико. Ја сам онда рекла да ми то можемо. Да ми то хоћемо. Значи да онај ко има вољу и хоће тај све и може – каже Јована.

Јована је и раније, док јој је отац био жив радила са њим и научила да храни и помузе краве, али и надгледа оне које су стелне. Јована је данас на себе је преузела велику одговорност како породица не би остала без сталних прихода од пољопривреде и запала у велике материјалне проблеме. То је значило и да ће Јована и њене сестре морати много више да помажу у кући и на имању. Имају 27 крава музара које дневно дају и до 300 литара млека. Три штале сваког јутра морају да почисте и побрину се за стоку.

Јована је темперамент наследила од оца Новице који је био вредан и узоран домаћин у овом селу између Кралева и Чачка. У кући је шесторо деце, али отац нажалост није дочекао да види најмлађег Марка који има само два месеца.

Jovana Radenković

– Велико је то оптрећење за Јовану, али она не жели то да призна. Уклопа се у послове, али и у школу, јер је одлична ученица. Ујутру устајемо у 5 сати, урадимо шта имао у шталама, и онда она иде у школу, а ја чувам децу и спремам кућу и јело. Када се врати, Јована руча и идмах се враћа пословима у шталама. Учи тек увече када мала деца оду на спавање – прича Јелена Раденковић, Јованина мајка.

У великом домаћинству попут овог у Лађевцима код Краљева, са три штале и толико грла стоке посла има увек. Стоци треба положити барем 30 бала сена дневно. Свака бала сена тешка је око 15 килограма. Све то Јована ради.

Мало времена за предах Јована има тек после школе, када може да се опусти уз какву књигу. Али то је могуће само у зимском периоду, јер породици тек предстоје сезонски пољопривредни радови.

Jovana Radenković

Јелена Раденковић са своје четири ћерке и два сина, каже да зараде месечно толико да би преживели, јер немају никаква друга примања. Јелена није могла да наследи газдинство супруга Новице, јер нису били венчани, па ће зато законски наследник постати њена ћерка Јована. На наше питање шта им недостаје у животу, Јелена је скромно рекла, ништа, али је волела да је могла да добије дечји додатак од државе.

 

НЕНАД БОЖОВИЋ   24 сата

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар