Почетна » НЕ ЗНАЈУ ГДЕ ДА БЕЖЕ Мештани пожешког краја очајни, поплава прогутала стотине кућа

НЕ ЗНАЈУ ГДЕ ДА БЕЖЕ Мештани пожешког краја очајни, поплава прогутала стотине кућа

од admin
0 коментар

У сваком селу од Пожеге ка Лучанима, дуж корита Ђетиње, а за њом и Западне Мораве иста слика – на стотине поплављених кућа од којих некима из правог језера које је оковало плодну долину вире само кровови.

И свуда – у Гугљу, Пријановићима, Пилатовићима, Прилипцу – иста прича: гора непогода памти се само 1965. Поплава која је задесила овај крај маја претпрошле године далеко је мање зла нанела.

Ђетиња и Западна Морава ваљају изваљено дрвеће, балване, бурад, ограде…

– Из минута у минут водостај расте! Куд ћу јадна са овцама ако настави да расте. Мораћу преко пруге, па преко магистрале, па горе у брдо… Али, како са оволиким стадом – жалила се сама себи старица из Пријановића бдећи над препрлашеним овцама збијеним у пар ари њеног домаћинства у које вода још није продрла.

Фото: В. Лојаница / РАС Србија

Пар километара даље Миљко Ерић је са комшијама и рођацима испумпавао воду која му је ушла у кућу.

– Ово је благодарна земља, семенку да окренеш наопако – родиће! А ми дозволили да нам плаве њиве и куће. Био сам одоборник у СО Пожега и предлагао решење да се овако нешто не догађа, али ме нико није схватао за озбиљно. Пре две године вода није ни пришла кући, ово данас је катастрофа – каже Ерић.

Фото: В. Лојаница / РАС Србија

У оближњем Гугљу десетак кућа је под под водом, још толико само што није поплавило. Језер које су створиле Ђетиња и Морава готово да је изашло на барску пругу. Најгоре је за сада прошла старица Нада Достанић којој је бујица срушила шталу и поткопала темеље гараже.

Фото: В. Лојаница / РАС Србија Поплављена села код Пожеге

– Само кров над главом да сачувам – прозборила је старица а онда занемела пред информацијом коју јој је пренео комшија: За десет минута водостај је порастао пет центиметара.

Фото: В. Лојаница / РАС Србија

Водостај Западне Мораве од Гугљу према скретању за Лучане на појединим местима је преко пет метара. Из подивљале реке вире крошње дрвећа и кровови кућа. Да из воде не штрче врхови саобраћајних знакова незнанац не би знао да стихија под собом држи више путних праваца према одсеченим селиима.

Лучани, на уласку из правца Пожеге, личе на сабласни град. Варошици се може прићи искључиво чамцима.

 

В. Лојаница , Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар