Почетна Локалне вести Невоље Македонке у београдској полицији: Иди, породи се у Македонији!

Невоље Македонке у београдској полицији: Иди, породи се у Македонији!

од admin
0 коментар

Супруга ми је јуче родила девојчицу и како сад да пријавимо дете? Мојој жени су украдена документа о боравку, а у полицији су јој три дана пред порођај рекли да по нова мора у матичну државу!

Урош Илић је огорчен због одговора који су добили у МУП-у
Овако Урош Илић (32) из Земуна описује невоље кроз које пролазе он и његова супруга Николинка откако су јој, мало пред порођај, украдена документа.

Бизарно или не, али Илић је морао да иде од установе до установе да би доказао да његова жена не може у деветом месецу трудноће да крене на пут по документа.

– У једном моменту постављало се питање да ли ће јој уопште дати да се породи у Србији. Срећом, нашла је бар здравствену књижицу и ушла у „Народни фронт“. Породила се јуче и родила девојчицу – узбуђено прича Урош.

Николинки су 1. марта украдена документа, прича он, па је остала и без пасоша и без пријаве боравка у Србији.

– У полицији у Земуну рекли су да не могу да нам дају потврду да је пријављена у Србији док не оде по документа у Македонију! На наш коментар да јој је термин за три дана, они су нас откачили уз речи: „Нек иде да се породи тамо, а не овде!“ – прича огорчени супруг кога смо затекли испред породилишта.

Илићи су у браку годину и по и од тад траје борба за њено држављанство. Иако је Николинкина баба, очева мајка, Српкиња, по том основу она није успела да добије држављанство.

– За српско држављанство на основу брачне заједнице мора да чека још годину и по. Шта ће за то време? Како ће да добије дечји додатак? Како ћемо да пријавимо дете? Како ће она, после царског реза и са новорођенчетом да путује у Македонију и поново вади све папире? – пита се отац.

Илић надничи на грађевини и тако одгајају и троје деце из претходних бракова.

– У СИВ-у су Николинки рекли да ће јој омогућити да добије држављанство по бржем поступку ако плати 18.000 динара. Докле више да плаћамо? До сада смо за преводе и папире дали сигурно 1.000 евра и још није готово! Ако је одбију за држављанство, узећу своју децу за руке и одосмо одавде – разочаран је Илић.

Додатни проблем је што Илићима, како кажу, нико није рекао ни да им је потребна лична карта за странце, па њу Николинка никада није ни извадила.

Право на држављанство
У МУП потврђују да је неопходно да прођу најмање три године да неко преко брачне заједнице постане држављанин Србије. Међутим, они додају да дете рођењем стиче право држављанства ако је један од родитеља држављанин. Међутим, Николинка и Урош Илић ће морати по закону, уз захтев за пријем, поново да изваде и прибаве следеће папире:
* оверену копију одобрења за стално настањење
* извод из матичне књиге рођених
* извод из матичне књиге венчаних
* уверење да је Урош држављанин Србије
* Николинкину потписану изјаву да Србију сматра својом државом
* фотокопију личне карте за странце
* доказ о уплаћеној такси

Марина Милојевић, Марија Николић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар