Почетна » Где су произвођачи трешања годину дана након протеста?

Где су произвођачи трешања годину дана након протеста?

Прихваћени али неиспуњени захтеви

од Жељко Маторчевић
0 коментар

02.јуна 2021. произвођачи трешње,  први пут су се окупили на кеју у Гроцкој, како би размотрили даље деловање због ниске откупне цене као и дугогодишње нагомилане проблеме који се не решавају. 

Међутим, након тог скупа откупна цена трешње је наставила да пада, те су се трешњари  спонтано окупили испред зграде ГО Гроцка три дана касније, како би изразили свој протест због овакве ситуације на тржишту.

40- ак најхрабријих произвођача из свих крајева Гроцке, појавило се тог 05. јуна прошле године испред зграде ГО Гроцка. Са собом су понели, симболично и свој производ – трешње.

Док су потписивали захтеве, који су требали да буду остављени на писарници ГО Гроцка, појавио се председник ГО Гроцка, Драган Пантелић. Затим је одржан састанак.

Након три дана од овог спонтаног састанка, поновни само овога пута без присуства Жиг инфа јер су тако одлучили они чије смо протесте преносили.

Наиме, 08. јуна, одржан је састанак представника произвођача трешања са територије ГО Гроцка и представника ресорног министарства пољопривреде, Богдана Игића и Небојше Милосављевића. Састанак је прошао у тајности јер новинарима Жиг инфа није дозвољен улазак у салу где се одржавао састанак. Председник ГО Гроцка, Драган Пантелић је лично саопштио новинарима Жиг инфа да не могу да извештавају са најављеног састанка. Ова забрана се односила искључиво на новинаре Жиг инфа, јер је Инфо служби ГО Гроцка било дозвољено извештавање са истог састанка.

Три основна захтева који су произвођачи тада упутили представницима општине и министарства су измена закона о извозу који фаворизује мали број откупљивача што резултује ниском откупном ценом производа, затим отварање општинског Секретаријата за пољопривреду који би на годишњем нивоу пратио однос понуде и потражње на домаћем и страним тржиштима, организовао централну општинску берзу воћа, и који би се изборио за отварање новог погона за прераду воћа на територији општине. Трећи захтев односио се на формирање фонда за субвенционисање домаће производње који би се финансирао од додатног опорезивања увозника воћа.

 

Последњи састанак са представницима власти, трешњари су имали са народним посланицима Оливером Огњановић, Милошем Терзићем и Гораном Пекарским, како би им уручили захтев за укидање извозног монопола.

Годину дана касније – муке исте, обећања неиспуњена

Годину дана касније, након више протеста трешњара са подручја ГО Гроцка, мука је иста. Представници власти прихватили су њихове захтеве, али се на томе све завршило. Помака у испуњењу истих нема, а цена трешње и ове године је ниска.

Ненад Панић, произвођач трешања из Гроцке каже да је овогодишња берба за нијансу боља него прошлогодишња. Род је мањи, али је цена квалитетнија каже овај поризвођач.

  • У просеку цена трешње, до сада,  је била 170 динара. Нажалост, и данас Гроцка нема пољопривредну организацију при локалној самоуправи а већински је пољопривредна општина. То вам је исто као да Златибор нема туристичку организацију, рекао је Ненад Панић за Жиг инго.

Међутим, ове године порасла је и дневница за раднике. Тако ове године за дневницу берача треба издвојити  3 , 5 хиљаде динара, за разлику од прошле године када је цена била 3  хиљаде, те је питање колико ће трешњари зарадити.

Ипак, ако се погледају изборни резултати у срединама на територији ГО Гроцка где се већински налазе произвођачи трешања, муке нема и све је у реду са родом. Јер, они који су обећали а нису испунили, добили су највише гласова.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар