Почетна » Јагоде и трешње „водене”, узгајивачи на губитку

Јагоде и трешње „водене”, узгајивачи на губитку

Узгајивачи су незадовољни ценама и штетом изазваном јаким кишама

од Други Пишу
0 коментар

Иако су београдске пијаце пуне јагода и трешања, узгајивачи су незадовољни ценама и штетом изазваном јаким кишама. Килограм јагода кошта од 150 до 250 динара, а трешања од 350 до 500, што је произвођачима, како кажу, недовољно да покрију трошкове.

– Много јагода нам је пропало, ситуација никад није била гора јер кише су биле непрестане, а јагоде не подносе толико наводњавање – прича нам на Бајлонијевој пијаци Рајко Белановиц из Горњег Милановца, разочаран тиме што су улагања велика, а профит слаб, поготово зато што и, жали се он, цена откупа није виша од 80 динара.

Да би спасли саднице натопљене великим кишама, воћари су проналазили разне начине за брање, открива нам Мара Јовановић из Бегаљице, која своју робу такође продаје на Бајлонијевој пијаци.

– Стављали смо сламу између редова да бисмо могли да дођемо до јагода, да нам не пропадну, све смо у њих уложили, од тога живимо – каже Мара.

И оно што од кише није пропало толико је лошег квалитета да узгајивачи не памте да им се раније десило ово што трпе сада – чак и на најбољим сортама јагода и трешања свеједно су, кажу, на губитку. Зато не чуди што се купци жале да је укус овог воћа „воден”.

– Најбоље сорте јагода, које су раније биле скупље, сада имају исту цену као и остале. Овако никад није било – каже Милован Мишовић из Мрчајеваца, који је своју тезгу за продају закупио на Цветковој пијаци.

Слично је и с трешњама, којима киша смета и више него јагодама. Једино захваљујући томе што је ово још рана сезона, цена једног килограма трешања ипак иде и до 500 динара.

– На неким местима није ни родило пошто трешње никако не воле кишу. Пробира се оно што иоле ваља, па то износимо пред муштерије – наводи Убљанин Душан Радовановић, који због продаје свог воћа потеже до Цветкове пијаце.

Осим лошег времена, саднице су спопадале и многе болести. Зато узгајивачи кажу да се све чешће питају исплати ли им се да и даље саде јагоде, утолико пре што је сезонског радника који ће их обрати све теже наћи.

– Нико неће да бере за дневницу мању од 4.000 динара. А узгајивача много кошта већ и сама производња, па још кад томе додате толике дневнице и неколико радника… Превише је то изазова – каже Владимир Тутулугџија, накупац из Сремске Митровице, који купце чека на Цветковој пијаци.

Владимир објашњава да ниске цене иду на штету и узгајивачима и накупцима јер много треба да сe прода јагодa да би се покрили хонорари за раднике, као и закуп тезги на пијаци, а ту су и порез, социјално и пензионо осигурање. Али, руке не смеју да дигну. Читаве породице живе од производње јагода и трешања па им не преостаје ништа друго него да продају и по ниским ценама. На београдским пијацама тек негде се могу пронаћи и малине за 1.000 динара по килограму, али ако се наставе овакви временски услови, који малини не иду у прилог, произвођачи могу бити изложени још већим губицима.

 

О. Савић, Политика

Можда ти се свиди

Оставите коментар