Почетна » ПРВИ ЧОВЕК У СФРЈ ЗАЧЕТ ВТО ПОСТАО ОТАЦ Беба из епрувете сад има сина!

ПРВИ ЧОВЕК У СФРЈ ЗАЧЕТ ВТО ПОСТАО ОТАЦ Беба из епрувете сад има сина!

од admin
0 коментар

Милошева супруга Марина (25), студенткиња Учитељског факултета, породила се пре пет дана у Врању и родила сина Ђорђа

Милош Трајковић (28) из Врања је прва југословенска беба из епрувете. Мајка Славица донела га је на свет вантелесном оплодњом 27. јуна 1987, после 14 година лечења од стерилитета. Беба коју је чекала она цела Југославија, рођена је у Београду, у клиници „Народни фронт“.

Пре пет дана, Милошева супруга Марина (25), студенткиња Учитељског факултета, породила се без икаквих проблема у Врању и родила сина Ђорђа. За осмочлану породицу Трајковић није било краја срећи и задовољству.

Trajkovići

– Имајући у виду како и којим путевима сам ја дошао на свет, морам признати да сам помало био у страху хоће ли све бити у реду са супругом и дететом. Богу хвала, све је у најбољем реду – уз радостан и широк осмех прича Милош.

Ђорђе је са мајком још у врањској болници, а његовима – оцу Милошу, баби Славици, деди Велимиру, стрицу Марку и стрини Јовани, честитке стижу са свих страна. Баба Славица има много разлога да се присети догађаја из далеке 1987.

– Комшије и родбина су ме сажаљевали, а када сам решила да родим дете на начин који је за све дотад био баук, људи су се крстили. Отишла сам у Београд и девет и по месеци лежала у соби – присећа се с Славица.

Trajkovići

О њој и још четири будуће мајке које су прихватиле тако да роде, бринуо је посебан тим који су чинили професор Жељко Живановић, професор Спасо Анђелић (обојица нису живи) и др Миленко Пророчић, који се годину дана пре тога вратио са Кембриџа, где је специјализирао вантелесну оплодњу. Он јој је једног дана саопштио вест о којој је годинама сањала – да је затруднела и да ће родити бебу.

Trajkovići

– Нисам веровала у чуда, док једне суботе нисам угледала своју бебу. Ту слику ћу целог живота носити пред очима – и сада узбуђено прича Славица, док је супруг Велимир, пензионисани железничар, подсећа како је ишчекивао да из Београда стигне вест.

Славица је после 13 месеци потпуно нормално добила и друго дете – сина Марка, који је завршио Вишу железничку. Он засад има једно дете, сина Димитрија, коме је годину дана, а на путу је и друго.

ЛУИЗА ПРВА НА СВЕТУ
Луиза Џон Баун (1978) из Бристола у Великој Британији прво је дете на свету које је зачето вантелесном оплодњом (у епрувети). Њена мајка Лесли родила ју је у Лондону 25. јула 1978. године. Данас Луиза са мужем Вилијамсом има сина Камерона (9).
Др Роберт Едвардс, који је уз др Патрика Стептоуа изумитељ ове методе (ин витро), касније је добио Нобелову награду за медицину. Од тада до данас на овај начин у свету је рођено око три милиона беба, процењују стручњаци.

Радоман Ирић     Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар