Почетна » Баћина се захваљује министарки пољопривреде због борбе за спас пољопривредника

Баћина се захваљује министарки пољопривреде због борбе за спас пољопривредника

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Вукашин Баћина, представник пољопривредника из Баната захвалио се министарки пољопривреде, Јелени Танасковић, на фер и коректној сарадњи и борби за спас пољопривреде.

  • Ми пољопривредници произвођачи млека из Баната захваљујемо се министарки пољопривреде Јелени Танасковић на досадашњој фер и коректној сарадњи у борби за спас пољопривредника.У ранијем периоду имали смо неколико састанака са ресорном министарком. Министарка је већину наших предлога јуче представила народним посланицима у народној скупштини. Захваљујемо се такође свим народним посланицима који су слушали измене закона о подстицајима у аграру, рекао је Баћина.

Баћина је подсетио и шта је јуче народним посланицима предложено:

1.Увођење Е-АГРАРА који је јако добар за нас пољопривреднике.Увођењем еАграра пољопривредници ће моћи брже и лакше да остварују права на подстицаје

2.У предлогу је измењено да се давања са максималних 6000 дин по хектару пребаце на минималних 6000 по ха, што нам сада отвара могућност за нове преговоре са министарком о повећању субвенција по хектару.

3.Такође у циљу повећања сточног фонда уводи се нова врста подстицаја за женску телад од квалитетних приплодних јуница.Квартално по 25000 динара.

4.Посебно смо задовољни предлогом да се укине минимална количина предатог млека од 3000 литара за остварење премије.Сада ће свака литра произведеног крављег млека имати премију од 15 динара.

5.За ову годину премија за млеко је 15 динара по литри.

-Ови предлози закона који су јуче предложени народним посланицима много значе нама произвођачима млека. Више од 30 година произвођачи млека су били у огромном проблему. Доласком Јелене Танасковић на место министра пољопривреде ми произвођачи млека наишли смо први пут на разумевање. Министарка је озбиљно приступила проблему и почела са решавањем нагомиланих проблема у аграру. За ово кратко време ми смо задовољни колико је урађено. Надамо се још бољој сарадњи у будућности и заједничкој борби да поново у мају вратимо цену млека на 80 динара по литри, плус премија 15 динара. Користимо ову прилику да затражимо састанак са министарком пољопривреде и да на време кренемо у тражење решења око откупне цене пшенице рода 2023.година. Поједини откупљивачи су изашли са безобразно ниским терминским откупним ценама. Надамо се да ћемо уз помоћ министарке успети да формирамо коректну откупну цену пшенице од 42 динара по килограму. Нећемо дозволити лажним пољопривредницима који раде код газда и који раде у јавном сектору да лобирају за своје газде ниске откупне цене ратарских пољопривредних производа, додао је у свом саопштењу Баћина.

Можда ти се свиди

Оставите коментар