Почетна » Пре две године ухапшен председник Гроцке, суђењу се крај не назире!

Пре две године ухапшен председник Гроцке, суђењу се крај не назире!

од admin
0 коментар

 Симоновић је ухапшен због сумње да је наложио паљење куће новинару нашег портала Милану Јовановићу.

Пуштен је на слободу 7. марта, после 40 дана проведених у притвору.

Друго основно тужилаштво је уложило жалбу на ту одлуку Суда, али је она одбијена.

Симоновић је био председник Општине Гроцка до краја марта, када је поднео оставку. Он је у писаној изјави навео је да се повлачи из политике јер не жели да се његово име „беспризорно и свакодневно користи зарад политичких обрачуна са Српском напредном странком”.

Кућа нашег новинара Милана Јовановића запаљена је 12. децембра 2018. године године, након што су на гаражу која се налази у дворишту непознати нападачи с капуљачама на глави бацили два молотовљева коктела.

У пожару је осим куће од 200 квадрата и гараже изгорео и аутомобил. Милан и његова супруга су успели да се спасу тако што су побегли кроз прозор.

 

А. Вучић по повратку из Давоса 25.01.2019. КЗН: „желим да вас обавестим да је полиција Србије данас, 25.01.2019. ухапсила и задржала Симоновић Драгољуба, председника општине Гроцка, председника ОО СНС Гроцка и члана Главног одбора СНС…

Суђење за паљење куће Милана Јовановића почело је 9. априла 2019.  Већ на самом почетку било је јасно да ће се служити свим алатима за одлагање, јер већ на првом суђењу заказаном за 9. април 2019. године се ни Драгољуб Симоновић, нити његови адвокати нису појавили.

Једно од рочишта отказано је у јулу исте године када се Александар Маринковић и адвокати оптужених нису појавили на суђењу. Судија Славко Жугић новчано је казнио у износу од по 80.000 динара адвокате, који су морали да покрију и трошкове тог рочишта.

 Од 20 суђења колико је било заказано током процеса, одржано је само девет, али оно што је обележио сваки од тих одлагања јесу, може се слободно рећи, урнебесни разлози, попут оног да је Симоновићу било лоше након вађења зуба.

Последње рочиште одржано је 19. јануара 2021. године, и по први пут откако је у априлу 2019. године почело суђење, којим је доминирало опструирање процеса окривљених и њихових адвоката, Милан Јовановић и његова адвокатица Ана Матић напустили су судницу потиштени.

„Не знам да ли ћу икада дочекати крај овог суђења. Њима није циљ да докажу своју невиност јер су свесни да не могу да одбране неодбрањиво. Њихов циљ је да се овај судски поступак не заврши“, рекао је за Цензоловку новинар коме је због писања о корупцији у Општини Гроцка, у децембру 2018. године, у подметнутом пожару уништена сва имовина.

Здравствени проблеми јесу довољно ваљан разлог да се рочиште одложи, али ако се сваког пута наводе као разлози, а паралелно са тим се одлагање покушава и другим алатима, онда је немогуће не стећи утисак да се Симоновић и његова одбрана, најблаже речено, играју са судом, али и читавом јавношћу.

Суђење бившем председнику Општине Гроцка Драгољубу Симоновићу и још тројици окривљених да су извршавали његов налог за паљење куће новинара Милана Јовановића постало је трка с временом јер би судија Славко Жугић 15. марта требало да оде у пензију. У случају промене судије, процес би морао да крене од почетка.

За Жиг инфо, од како се вратио из притвора почео је поход по судовима који је предузео Драгољуб Симоновић. Тај поход делује прилично конфузно и у најмању руку контрадикторно. Јер, у 15 тужби пред Другим основним судом Симоновић тврди да новинари портала Жиг инфо нису новинари и да портал није медиј, у још једној, 16. тужби пред Другим основним судом Симоновић тражи обештећење за „душевну патњу“ због представке Основном јавном правобранилаштву која је поднета у виду петиције педесетак грађана, али су је иницирали новинари портала Жиг инфо, док у тужби пред Вишим судом Симоновић признаје да су у питању новинари и тужи Жиг инфо за четири текста, од којих је два написао Милан Јовановић.

У Гроцкој данас су на кључним позицијама и даље исти људи који су давали подршку Симоновићу у, како су тада изјављивали, медијском линчу против председника највеће странке.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић/медији

Можда ти се свиди

Оставите коментар