Почетна » СафеЈоурналистс: Онлине напади на новинара због текста о Патријарху

СафеЈоурналистс: Онлине напади на новинара због текста о Патријарху

од Други Пишу
0 коментар

Мрежа СафеЈоурналистс захтева од полиције и Тужилаштва да пронађу све особе које су упутиле претње новинару Николи Крстићу због текста у Данасу.

Никола Крстић је написао текст у Данасу у коме је, у личном ставу, критиковао непримерену изјаву патријарха СПЦ-а Порфирија о женама. Након текста је уследила гомила претњи на друштвеним мрежама у коме се наводи да Крстић треба да “виси на бандери” и да такве “треба истребити”.

Посебан проблем НУНС види у, по свему судећи оркестрираној кампањи преко десничарских група, у коме су велику улогу имали и српски таблоиди, након чијег је писања дошло до повећања претњи Крстићу на друштвеним мрежама. Таблоиди су одмах по објављивању текста, на готово истоветан начин, извртале чињенице из Крстићевог текста и истицали да мрзи СПЦ и поставили питање како је могуће да једе српски хлеб? Уједно, лажно су наводили да је Крстић припадник “Ђиласове странке” и да је позивао грађане на блокаду моста Газела. .

Из Независног удружења новинара Србије поручују да овакве претње не чуде, с обзиром на климу која се ствара према новинарима у Србији већ дуже време и подсећају на велики број напада и притисака на новинаре. Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије објашњава да претње и увреде које је добио наш колега јасно говоре у каквом опасном амбијенту раде новинари у Србији, али и са каквим се проблемима сусрећу новинари када критички пишу. Он указује да у овом тешком моменту за наше друштво, државни органи треба да учине све да смире тензије у друштву, а не да се додатно распирују.

Оно што посебно забрињава је што су претње уследиле након текста о СПЦ и критике говора Патријарха у коме се жене називају јаднице, где се само показује да као друштво нисмо спремни за критику. Не треба заборавити и да је пре пар дан један дневни лист прекинуо сарадњу са списатељицом Биљаном Србљановић због текста о Патријарху.

СафеЈоурналистс мрежа која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се осудама претњи и кампање покренуте против новинара Крстића и позива надлежне органе да одмах пронађу и казне починиоце. Такође, позивамо све учеснике у јавном простору да се уздрже од таргетирања новинара и свих осталих који на критички начин пишу о темама од јавног интереса. Позивамо представнике власти да осуде овакве претње и кампање и на тај начин јасно пошаљу поруку да је такво понашање недозвољено.

СафеЈоурналистс мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

photo: canva

Можда ти се свиди

Оставите коментар