Почетна » БИК НА РАЖЊУ У ВРЕМЕ БОЖИЋНОГ ПОСТА, циркус у организацији грочанских напредњака!

БИК НА РАЖЊУ У ВРЕМЕ БОЖИЋНОГ ПОСТА, циркус у организацији грочанских напредњака!

"Хлеба и игара" ХЛЕБА И БИКА

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Где сте патриотски блокови? Где сте велике патриоте? Где су србенде са три прста она раширена, што симболизују разједињено свето тројство. Где су СПО-вци? Чувени четници, браћо и сестре? Спремате се за ходочашће и јагњетину на Равној гори?? Где су ови што у општину Гроцка уносе бадњаке, деле чесницу или добијају лажне Грамате?? Да неће напредњаци да бране ову срамоту? Неће јер њихов бог је у парадном оделу, воли да се слика, да прича о себи као да је он Свети Сава. Уосталом, напредњаци су све ово и осмислили.

Кривимо шиптаре по Косову и Метохији да нам руше светиње, а шта ми радимо у Србији? Потапамо културно наслеђе, верско наслеђе, духовне светионике и затиремо сопствене трагове постојања, као недавно манастир Ваљевску Грачаницу.

Потапање манастира Ваљевска Грачаница, архива 2016-

У Гроцкој идемо и корак даље, те за време Божићног поста, печемо бика на ражњу. Уз његов „Благослов“ , Светог Панте Калигуле, у центру Гроцке 30. децембра, према најавама Инфо службе окретаће се Бик на ражњу. Одмах ту испод банера, такође написаног са напредњачком срБском поруком „Срећни Божићни и новогодишњи празници“ (у Србији званично прво иде Нова година, па Божић, дакле правилан натпис је Срећни новогодишњи и божићни празници).

Панта Калигула?

„Хлеба и игара (латински: panem et circenses, дословно: „хлеба и циркуса“ или „хлеба и игара“) је популарна метафора за методе којима власт обезбеђује подршку становништва тако што привидно задовољава његове краткорочне интересе и неважне потребе, а науштрб дугорочних интереса, односно да би му скренула пажњу с далеко важнијих проблема.

Израз потиче из сатиричне песме римског песника Јувенала с почетка 2. века у којој се он жали на апатију грађана Рима, који су захваљујући подели бесплатног хлеба и све већим интересовањем за гладијаторске игре и друге јавне спектакле у организацији државе, изгубили сваки интерес за политику и бригу о јавним стварима, односно препустили је владарима и њиховим бирократским кликама.“

Трећи римски цар, Калигула је остао упамћен по бројним скандалима и анегдотама. Многи антички историчари описују Калигулу као лудог.

Дакле, где сте родољуби, где сте лидери пуних уста Србије? Нема вас, кампања, ваља запослити свастику, шурњају или неку швалерку? 

Плашим се да ће нам укинути законом оно ИЋ у презимену. А и треба, шта ће нам, само нас подсећа на наше корене. Шта ће нам уопште наша историја када ми желимо бити неко други. Нека нам Бог опрости, али срамота ме и да тражим опрост јер шта сам учинио да до тога не дође?

 

Након свега, поносни атеиста:

Жељко Маторчевић

 

 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар