Почетна » Коњички клуб из Гроцке у модерној бајци Витез феста

Коњички клуб из Гроцке у модерној бајци Витез феста

од admin
0 коментар

”Витез фест 2015” одржан је на великe православнe празникe Врбица и Цвети, 4. и 5. априла на Београдској тврђави под слоганом ”Клинци и клинцезе, постаните принчеви и принцезе”.

А зна се, где су принчеви и принцезе, ту су и витезови, а такође и – коњи.

У оквиру овогодишње модерне бајке коју Краљевски ред витезова са партнерима организује од 2004. године, учествовао је и коњички клуб Urban Cowboy из Гроцке.

И то на позив правог принца!

Млади принц Михајло Карађорђевић је поштовалац клуба из Гроцке и велики љубитељ коњичког спорта и племенитих четвороножаца који су, уз псе, стотинама година били најбољи човекови пријатељи. О томе најбоље сведочи историјат породице Паунић, која је у Гроцкој насељена преко 500 година и одувек је имала коње. На Калемегдану су током Витез феста боравила чак два српска принца: браћа Михајло и Ђорђе Карађорђевић, чиме је модерна бајка о урбаним принчевима и принцезама добила нову димензију.

Принчевом позиву се Ненад Паунић, власник клуба, одазвао како и доликује: са 4 коња, породицом, 8 чланова клуба међу којима су биле и четири даме, и комплетним декором за демострацију коњичког спорта и историјатакоњарства посетиоцима Витез феста. Могла су се видети стара запрежна кола, наковањ и алат за поткивање, бале сена, бурићи, седла, етно детаљи,плуг, рало, разноврсна опрема за коње… И ко год је пожелео, могао је јахатикоње потпуно бесплатно. Ову прилику су у великом броју искористили најмлађи посетиоци, јер су квотер коњи из Urban Cowboy-а врло питоме нарави. Уз коње и јахаче се све време врзмала керуша Судбина, прави каубојски пас до најситније коске веран свом газди, пас који са коњима спава и од њих се не одваја.

Међу витешким надметањима, уметничким програмима, концертима, округлим столовима и презентацијама, своје заслужно место са програмом јахања, гађања луком и стрелом и демонстрацијом старих заната нашао је и клуб из Гроцке.

Јахање и стреличарство су опробали многи, међу њима и група извиђача којине пропуштају овај врхунски догађај за младе истраживаче и љубитеље природе. Али, за све очевице једнако као и за екипе СтБ и РТС-а, потпуна атракција било је поткивање коња, као део демонстрације старих заната. Ову вештину, неопходну сваком озбиљном коњару, приказао је власник клубалично,а риђа кобила која је послушно сарађивала добила је за кратко време све четири нове потковице.

Након два дана боравка на тврђави, наши коњари вратили су се у коњички клуб у Гроцкој, још једном потврдивши својом појавом и учешћем на Витез фесту мишљење многих да је Гроцка бисер Београда који крије бројне занимљивости и лепоте.

Текст: З. Атић

Фото: Коњички клуб „Urban Cowboy“

Можда ти се свиди

Оставите коментар