Почетна » „БРАЋА“ ЦРНОГОРЦИ И Острог би да отму!

„БРАЋА“ ЦРНОГОРЦИ И Острог би да отму!

од admin
0 коментар

Црквеном имовином чији је једини титулар Митрополија црногорско-приморска бавиће се тужилаштво у Подгорици, и то по тужби канонски непризнате Црногорске православне цркве.

Стево Вучинић, потпредседник те НВО, поднео је више кривичних пријава због наводног незаконитог уписа црквене имовине на Српску православну цркву у Црној Гори. У тим папирима нашао се и манастир Острог, који је дуго на нишану малобројних присталица окупљених око Мираша Дедеића.

Митрополији црногорско-приморској Вучинићеве пријаве не доживљавају озбиљно. Кажу да тужилаштво треба да се позабави њима, јер се годинама лажно представљају.

– Црквена имовина у Црној Гори има свог титулара – Митрополију црногорско-приморску, што потврђују хиљаде тапија, уговора о поклону или завештању, листови непокретности, купопродајни уговори, повеље – каже, за „Новости“, протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије.

До Другог светског рата, Митрополија је имала огромне поседе у својини, према неким рачуницама готово трећину територије Црне Горе. Манастирски комплекси били су величине и до 800.000 квадратних метара.

Манастир Добриловина имао је читаве планине и катуне и сва села око манастира Острог била су на црквеној земљи, док су у Бјелопавлићима мештани који су имали куће на црквеним имањима плаћали аренду.

Само манастир Света Тројица у Пљевљима имао је пре експропријације око 700 хектара шуме, 68 хектара ораница и ливада, млинове и зграде у пљеваљској чаршији…

По Повељи из 1482, цело Цетињско поље, осим Бајица и Доњег краја, припадало је Цетињском манастиру.

– Комунистичка власт је 1946. године православним црквама и манастирима овде одузела око 3.500 хектара земљишта.

Тада је у „државну својину“ прешла и имовина цркве, попут четири зграде у центру Подгорице и земљишта у главном граду на којем су подигнути стадион Будућности и кошаркашка игралишта под Горицом. Слично је и у другим црногорским крајевима – наводи Џомић.

ЧЕКАЈУ НА РЕСТИТУЦИЈУ

Епархија будимљанско-никшићка тражи повраћај имовине за 11 цркава и манастира. Отети су плодно земљиште, воћњаци, ливаде. Земљиште потражује и манастир у Жупи никшићкој, као и неколико тамошњих млинова. Пивски манастир и Косијерево остали су без огромне имовине после прављења вештачких акумулација, док је на стотине хектара потопљено или узурпирано. Слично је и на Жабљаку, у Беранама…

 

В. Кадић, Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар