I dok prve trešnje u Zadru koštaju više od 1.600 dinara, kako piše „Slobodna Dalmacija“, građani Beograda mogu da odahnu – prodavci na Bajlonijevoj pijaci kažu da će cene najverovatnije ostati iste kao i prošle godine.
Ipak, ljubitelji trešanja ovo voće mogu naći tek na ponekoj tezgi, a cene po kilogramu kreću se od 150 do 300 dinara.
„Đurđevka“ , prva sorta trešanja koja je ime i dobila po Đurđevdanu kada obično rađa, na Bajlonijevoj pijaci može se naći po ceni od 150 dinara.
– Kako koja sorta stiže, ona je krupnija, sočnija ali i skuplja. Ove trešnje su iz Grocke, dok sam čula da su u Smederevu sve uništene – kaže Slavica Đorđević.
Da su građani spremni da plate i više za bolji kvalitet, potvrđuje i red ispred tezge kod V.T., gde se „ekstra“ trešnje, prodaju po ceni od 300 dinara po kilogramu.
– Cene zavise od potražnje, a ove ljudi dosta kupuju. Njihov kvalitet je bolji jer je bilo vlage u Ritopeku, odakle su – objašnjava V.T., zadovoljna prodajom.

Neki ipak tvrde da je za trešnje rano i da sezona počinje tek za mesec dana.
– U okolini Beograda rodiće ranije, dok u nekim višim predelima kreću kasnije. Na cenu dosta utiče i izvoz u Rusiju, što on bude veći, trešnje na našim pijacama biće skuplje – kaže Žika iz okoline Boleča.
S druge strane, u prodavnicama velikih trgovinskih lanaca, ovog voća još uvek nema, a radnici ne znaju kada će se početi sa njihovom prodajom.
M. Rašić, Blic