Prvo navodnjavanje trebalo bi obaviti deset dana posle cvetanja, ukoliko je proleće sušno, a zima bila oskudna s padavinama.
Voćkama je voda najpotrebnija od završetka cvetanja do kraja intenzivnog porasta plodova. Kritične faze razvoja u odnosu na vodu su – cvetanje, porast lišća i mladica, formiranje zametaka i porast plodova.
Prvo navodnjavanje trebalo bi obaviti deset dana posle cvetanja, ukoliko je proleće sušno, a zima bila oskudna s padavinama. Drugo se obavlja početkom jula, u periodu kada se formiraju cvetni pupoljci za narednu godinu i rastu plodovi. Treće navodnjavanje obavlja se početkom avgusta, a četvrto primenjuje se samo kod kasnih sorata jabuka i krušaka i to – mesec dana pre berbe.
Voćarima su na raspolaganju tri načina navodnjavanja – mini-rasprskivačima, kišenjem i sistemom „kap po kap“. Za navodnjavanje jabuka, šljiva, bresaka, nektarina, trešanja preporučuje se sistem „kap po kap“. Princip metode kapanjem jeste da voda iz postavljenih plastičnih cevi izlazi kroz posebne kapaljke koje su postavljene uzduž cevi i „klap po kap“ vlaže zemlju uz svaku sadnicu ili odraslu voćku.
Cevi mogu biti postavljene na tri načina – iznad zemlje, na površini zemlje, a mogu biti i ukopane. U vodni sistem „kap po kap“ mogu se ubaciti folijarna đubriva.
Mana navodnjavanja kapanjem je često mehaničko ili hemijsko začepljenje kapaljki. Ono je direktno povezano sa kvalitetom vodeza navodnjavanje i njenim fizikalnim, hemijskim i mikrobiološkim svojstvima. Filterima se može sprečiti mehaničko začepljenje kapaljki. Hemijsko začepljenje se javlja kao posledica stvaranja neotopivih soli na samom otvoru ili unutar kapaljki.