Opština Grocka može da se ponosi svojim voćarskim krajem. Retka su naselja u kojima se ne uzgaja voće. Ritopek se smatra za prestonicu srpske trešnje, ali ni drugi krajevi Grocke ne zaostaju za proizvodnjom ovog „crvenog zlata. Međutim, kada se poremeti plasman, voćari tog kraja ne znaju šta će sa plodovima. Izgleda da će taj problem biti i ove godine.
Ne kao i prošle, ali početak berbe trešanja i ove godine je kasnio. Prve trešnje oduvek su donosile najvišu cenu. Sudeći prema današnjoj otkupnoj ceni, proizvođači trešanja sa teritorije GO Grocka, biće u velikom problemu jer je otkupna cena, u proseku, 150 dinara.
Pored niske cene, mnogi imaju problem i sa beračima koji svoje usluge od ove godine naplaćuju po višim cenama. 300 dinara po gajbici ili za dnevnicu od 3,5-4 hiljade dinara je usluga berača kojih nema dovoljno.
Analize kažu da proizvođača trešanja, kilogram trešanja od roda do berbe, sa sve beračima košta oko jedan evro. Sve ostalo od te cene je njihova zarada. Dakle, ako bi cena otkupne trešnje pala na ispod 120 dinara, proizvođači bi bili u minusu.
Da li hladnjačari spuštaju cene preko natkupaca?
Pojedini proizvođači trešanja smatraju da hladnjačari obaraju cenu ove voćke preko natkupca. Naime, prema njihovim rečima, natkupci idu od proizvođača do proizvođača davajući cenu za trešnju maksimalno do 130 dinara za kilogram. Tim činom, vlasnici hladnjača, navodno, spuštaju cenu na 150 dinara za kilogram. Proizvođaču trešanja se tako više isplati da svoju robu proda hladnjačarima. Međutim, ovakve tvrdnje demantuju vodeći hladnjačari.
-Velika je neizvesnost ove godine. Ja sam danas dao trešnju po 200 dinara za kilogram i to ekstra klasu. Natkupci nude po sto dinara, dok je u većini hladnjača maksimalna otkupna cena 150-170 dinara. Ove godine imam problem i sa radnicima, odnosno beračima voća. Pored činjenice što ih nema, problem je i uvećana cena dnevnice. Mislim da će ova godine biti mnogo gora nego prethodna, kaže Nenad Panić iz Grocke.
Njegov kolega, Aleksandar Matejić iz Ritopeka, potvrđuje Panićeve slutnje.
-Ja sam dao trešnju po 250 dinara po kilogramu, ali direktno kupcu u Beogradu. Ovde na kvantašu u Ritopeku cena trešnje je izuzetno niska. Od 100-150 dinara je otkupna cena. Jedan je dobio za ekstra klasu 170 dinara po kilogramu. Mislim da će ova godina biti katastrofalna za proizvođače trešanja, kaže Aleksandar Matejić iz Ritopeka.
Stručnjaci kažu da u Srbiji se godišnje proizvede do 20.000 tona trešanja što je tek 3% evropske proizvodnje. Prostora za unapređenje ima, pre svega ako se novi zasadi budu proizvodili prema savremenim tehnološkim rešenjima.
Za Žig info:
Željko Matorčević