Da stvar bude još otežavajuća, novom uredbom koja je stupila na snagu prošle godine, definisan je ozakonjen propis po kome samo pojedine hladnjače imaju pravo da otkupljuju voće i izvoze za Rusku Federaciju. Zbog toga, cena ovog koštunjičavog voća je daleko manja od one koje se očekivala, s obzirom da izvoz za Rusiju još nije počeo.
Zbog obilnih kiša, trešnja je ispucala
U Ritopeku koji važi za selo koje najviše proizvodi trešnje, otkupna cena danas je 120 dinara. Nešto bolja situacija je u samoj Grockoj gde trešnju možete prodati i do 150 dinara. Problem u obaranju cena prave, takozvani natkupci koji ovo voće dalje plasiraju ili hladnjačama ili na nekoj od zelenih pijaca.
Kako kažu poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom trešanja, na cenu od sto dinara su na nuli jer je toliko minimalno potrebno da bi se pokrili svi izdaci.
Nenad Panić, Grocka
Kako za Žig Info kaže Nenad Panić, jedan od vodećih proizvođača trešanja u Grockoj, da bi bio na nuli sa trešnjom potrebno je da ona bude sto dinara.
– Radnici imaju dnevnicu od 2 500 dinara, ili 200 dinara po obranoj gajbi. Gajbe za trešnju su 48 dinara. Kada to sve saberete, da bi samo te troškove pokrili cena trešnje bi bila 100 dinara. A gde je tu prskanje i ostali rad? Mislim da treba zabraniti uvoz voća i povrća kod nas i protežirati naše domaće proizvode. Ne mora ni da zabranite uvoz, ali bi trebalo isti oporezivati. Onaj ko ima malo roda, njemu se i isplati dati trešnju po sto dinara jer oni sami beru, tačnije ne plaćaju radnike te mogu i po toj ceni dati. Nama većim proizvođačima to je neisplativo, kaže Nenad Panić.
I Ritopečani gotovo imaju isti problem. U ovom mestu poslednjih dana možete videti na stotine radnika koji su angažovani na berbi trešanja. Selo je zaživelo, ali cena trešnje pravi problem proizvođačima. Danas je, prema rečima naših sagovornika iz Ritopeka, otkupna cena trešnje u Ritopeku 120 dinara. Zarade po toj ceni gotovo i da nema, pa proizvođači muku muče, pogotovo ako se uzme u obzir da većina meštana se bavi uzgojem isključivo ovog voća. Problem nastaje kada se i zna da najboljoj sorti Burlat ovih dana prestaje berba, a on drži najbolju cenu. Šta će biti do kraja sezone, ostaje samo da se vidi.
Za Žig Info:
Željko Matorčević