Почетна » Алексић: Излазак на референдум био би погубан, из опозиције стижу позиви да славно изгинемо

Алексић: Излазак на референдум био би погубан, из опозиције стижу позиви да славно изгинемо

од admin
0 коментар

 

„Аргумент заговорника изласка на референдум из редова опозиције схватам као позив ’да славно изгинемо’“, навео је Алексић у ауторском тексту објављеном на порталу Нова.рс.

Алексић је истакао да на два месеца до избора, који су далеко важнији од референдума јер се на њима суштински може променити стање у Србији, па и у правосуђу, опозиција неће имати снаге да у оба процеса пружи максимум.

„Поред тога, озбиљна разлика у резултату референдума, заказаног за 16. јануар 2022. године, може демотивисати опозиционе бираче да су промене на изборима могуће, што је и кључни разлог због којег је изабран баш тај термин за референдум“, додао је Алексић.

Алексић је оценио да „референдум неће донети никакве суштинске промене“, јер ће правосуђе остати под контролом власти и после референдума, баш као што је и данас.

„Акт о промени Устава Србије је усвојила нелегитимна скупштина, без опозиције у парламенту и без расправе о уставним променама“, навео је Алексић.

Алексић је додао да ће власт кроз машинерију сигурних гласова извести своју „војску“ на гласање, док просечни опозициони гласачи углавном нису заинтересовани нити мотивисани за излазак на референдум.

„Контроле на гласачким местима суштински неће бити, јер странке које са режимом преговарају о изборима имају право на 20 одсто чувара кутија. Проблем је и што они неће моћи да покрију више од половине укупног броја бирачких места, па ће ’мајстори’ за крађу лако и неометано убацити онолико гласова колико им буде потребно“, навео је Алексић.

„Опозиција која је покушала да Александру Вучићу да легитимитет на прошлим изборима је највећи заговорник изласка на референдум. Да ли је то случајно“, упитао је Алексић.

Алексић је навео да би излазак на референдум „бојкот опозиције“, која је суштински права опозиција, трајно помогао „бетонирању партијског правосуђа“ давањем легитимитета процесу у којем не постоје шансе да се изгласа „не“, пре свега због крађе, јер референдум у овим околностима не даје грађанима довољну мотивацију да се боре против крађе.

„То ће нас спречити да користимо аргумент нелегитимног референдума у будућности, када буде постојао друштвени дијалог и могућност расписивања новог референдума којим би правосуђе суштински постало независно и трећа грана власти“, додао је Алексић.

„Другим речима, учествовали сте на референдуму, дали легитимитет и изгубили – крај“, истакао је Алексић.

Алексић је навео да ће Народна странка одлуку о учествовању на референдуму донети 26. децембра на скупштини странке, и да ће као потпредседник странке поштовати ту одлуку већине, каква год била.

Можда ти се свиди

Оставите коментар