Почетна » БЕОГРАД СПРЕМАН ЗА САМИТ ОЕБС Снајперисти и 7.000 полицајаца чувају светске лидере

БЕОГРАД СПРЕМАН ЗА САМИТ ОЕБС Снајперисти и 7.000 полицајаца чувају светске лидере

од admin
0 коментар

Више од 45 министара спољних послова земаља чланица ОЕБС-а данас ће допутовати у српску престоницу где ће у наредна два дана бити одржан Министарски самит ОЕБС.

Долазак су потврдили шефови дипломатија Сједињених Америчких Држава и Русије Џон Кери и Сергеј Лавров који ће стићи данас у поподневним сатима, као и висока представница ЕУ Федерика Могерини. Сво троје ће одсести у „Хајату“, а занимљиво је да ће у истом хотелу ноћити и турски министар Мевлут Чавушоглу.

Премијер Србије Александар Вучић примиће вечерас Керија у вили Бокељка, а предвиђено је да двојица званичника разговарају у четири ока. Након тога, премијер Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић приредиће вечеру у старом Генералштабу.
Министар спољних послова Србије и председавајући ОЕБС Ивица Дачић каже да је
Србија успешно положила велики испит и показала да може да буде објективан и поштен посредник у решавању конфликтних ситуација.

Он је уверен да ће Министарски савет ОЕБС у Београду протећи у најбољем реду и атмосфери која ће дати шансе за дијалог.

Дачић: Србија показала да је поштен посредник

„Србија положила велики испит“: Ивица Дачић
Дачић је рекао да је било сумњи како ће се Србија понашати као председавајући ОЕБС-а због својих веза са Русијом, да су многи изражавали забринутост да ли јој је та улога потребна, те како ће се притисци одражавати на Србију.

– Међутим, ми смо се показали као објективан и поштен посредник у решавању конфликтних ситуација не само у Украјини, већ и на другим местима – рекао је Дачић за ТВ Пинк и истакао да су сви, од Ванкувера до Владивостока, изразили велико задовољство и захвалност и честитали Србији на резултатима.

Он је рекао да је Србија председавањем ОЕБС- у успешно положила велики испит, имајући у виду да је први пут у новијој историји једна земља Западног Балкана, који је био „предмет опсервације“ ОЕБС, буде на челу те организације.

– Ово је велики испит за Србију који смо успешно положили. Србија треба да се врати и заузме објективно место које је Југославија имала, треба размишљати у догледно време и о кандидатури за чланицу СБ УН – рекао је Дачић и додао да је важно да конференција протекне у најбољем реду и у атмосфери која даје шансе за дијалог.

Дачић је, наводећи да ће се на маргинама конференције састати амерички и руски шефови дипломатије Дзон Кери и Сергеј Лавров, рекао да ће и српско руководство, али и сви учесници конференције, имати низ билатералних састанака.

РАСПОРЕД МИНИСТАРСКОГ САМИТА ОЕБС-А

3. децембар
7:45 – Дачић дочекује делегације
9:15 – заједничко фотографисање
9:30 – обраћање Вучића, Дачића и Занијера
10:30 – прва пленарна седница
13:00 – радни ручак
15:00 – друга пленарна седница
19:30 – пријем у Народној скупштини
20:00 – вечера за шефове делегација у Дому Гарде

4. децембар
10:00 – трећа пленарна седница
14:00 – затварање самита
15:00 – прес конференција Дачића и Штајнмајера

Арена спремно дочекује светске лидере

Измене у саобраћају
Од данас до петка, за саобраћај ће у оба смера бити затворен Булевар Зорана Ђинђића на Новом Београду, од Улице шпанских бораца до улице антифашистичке борбе, од 7 до 19 сати. На овој деоници неће бити дозвољено ни паркирање све до суботе у 7 ујутру.

И.М.Ј    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар