Почетна » Бивши министар улази у Вучићев кабинет, а ово су људи који чине његов тим саветника

Бивши министар улази у Вучићев кабинет, а ово су људи који чине његов тим саветника

од Други Пишу
0 коментар

Бивши министар пољопривреде Драган Гламочић именован је за новог саветника председника Србије Александра Вучића. Он ће бити задужен за пољопривреду и аграрну реформу, а овим ће постати део врло занимљивог тима Вучићевих саветника.

Најновије појачање у кабинету Александра Вучића је Драган Гламочић. Он је 2013. био део Владе Ивице Дачића, када је водио ресор пољопривреде. Ову функцију обављао је до априла 2014. године када је формирана нова Влада на челу са Александром Вучићем.

Иначе, у биографији наводи да је дипломирао на Пољопривредном факултету у Новом Саду 1992. године. На истом факултету је магистрирао 1995. године и докторирао 1999. године.

На Пољопривредном факултету ради од 1996. године.

На списку сарадника Александра Вучића у Председништву, налазе се и Татјана Јовић, Милорад Вељовић, Сузана Васиљевић, Верица Лазић, Ненад Михаиловић, Дејан Савић и Бранка Ђукић

Свакако најпрепознатљивија дама у Вучићевом тиму јесте Сузана Васиљевић , његова саветница за медије.

Конференције за медије председника нису могуће без прусуства Васиљевић, која га прати и готово на сваком путовању у иностранство.

Пре него што је 2012. ступила у службу тадашњег премијера, а сада председника Александра Вучића, Васиљевић је саветнички занат калила у кабинету Ивице Дачића. У јуну 2018. године изабрана је и за чланицу Координационог тела за сарадњу са медијима, чланица је надзорног одбора “Ер Србије”, Београдске филхармоније и Кошаркашког савеза Србије .

Сарадња са Вучићем је, како је сама рекла у интервјуу за лист “Ало” у јануару 2018, почела тако што ју је Вучић на енглеском упитао “До yоу wант то wорк фор ме?”. У истом интервјуу рекла је и да је Александар Вучић често представља као “представника грађанског сектора у кабинету”.

Ту је и Татјана Јовић, бивша новинарка РТС-а. Вучићева сарадница је још од 2013. године.

Недавно је управо њих две Вучић морао да брани, зато што су се нашли на мети критика јер носе торбе у вредности од неколико хиљада евра.

“Тања Јовић је моја саветница, радила на ТВ Војводини, ја сам је замолио да ми помогне у вођењу спољнополитичких послова, већ осам година је мој саветник. Добра, посвећена жена, о којој никада нико није ружно говорио. Живела је са имућним човеком који је умро, живи у стану у блоку, са мало кредита из 1997. године. Рекли су да торбица кошта 3.000, 1.000 а кошта 185 евра у Србији. Хоћу да народ буде сигуран у поштење свог председника, њима сам одговоран” рекао је Вучић о татјани Јовић, док је о Сузани Васиљевић рекао следеће:

“Она изазива разне реакције, није лако са њом радити, али је изузетно марљива и енергична. 15 година је радила у ББЦ. 2000 је купила кабриолет и те слике постоје, не крије их. Зарађивала, удата за страног држављанина, живи у стану од 60 квадрата, и вози аутомобил од 5.000 евра. Она воли да се облачи, да има такав стил. Била је саветница Дачића, па Коштунице. То је ташна много скупља од ове о којој сада говоре. Она има пристојну плату, наставиће да носи, јер тако воли”, рекао је Вучић и додао:

“Ја нећу да се бавим ципелама, торбама и глупостима жена и супруга мојих политичких противника… Напали су добре професионалце који су потребни овој земљи да би наудили мени. Све су могли да питају, али кад се чешкају за сат, да кошта 500.000 евра, срам вас било – поручио је Вучић.

На списку Вучићевих саветника је и Бранка Ђукић, бивша дугогодишња директорка агенције „Тањуг“, а њен делокруг је област јавних политика.

Бивша директорка РФЗО, Милорад Вељовић и разрешени управник Народног позоришта

Затим, долазимо до Верице Лазић, некадашња директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, која је у Вучићевом кабинету задужена за здравствена питања и социјалну политику.

Њена биографија је врло занимљива, од зубарских почетака и блискости са ЈУЛ-ом до сукоба са министром Лончарем и намештења на место саветнице председника Вучића.

Како је писао недељник „Време“, Лазић је турбулентних 90-их година имала најбољу могућу препоруку за успех у политици: лично познанство са Миром Марковић, супругом Слободана Милошевића и председницом ЈУЛ. Следећи пут када је јавност чула за Верицу Лазић, била је већ 2014, крај године. „Бунтовна“ директорка Сектора за контролу Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) наследила је на функцији директора Момчила Бабића, који је поднео оставку на пола мандата због – баш као и његов претходник – неслагања са министром здравља Златибором Лончарем.

Бабић је, иначе, неколико пута покушао да смени докторку Лазић са „контролне“ позиције, а гласине кажу да је и она активно радила на његовој смени. Сукоб је окончан победом Верице Лазић и постављењем на једно од најмоћнијих позиција у здравственом систему Србије. Круна каријере, рекло би се, али то није био крај.

Непуне три године касније, у новембру 2017. године, Верица Лазић урадиће исто што и њен претходник: поднеће оставку на место директора РФЗО због сукоба са министром Лончарем. Разлика је била у томе што је Лазић ипак издржала дуже – три од четири године мандата.

Женску екипу употпуњујују бивши директор полиције Милорад Вељовић, као саветник за безбедност, затим Ненад Михаиловић који је задужен да саветује Вучића о политичким питањима, као и о односима са особама са инвалидитетом и на послетку диригент Дејан Савић.

Он је 2018. године разрешен дужности управника Народног позоришта у Београду. Иако је разрешен на лични захтев на седници Владе Србије, већи део глумачког ансамбла био је спреман да ступи у генерални штрајк уколико он остане на челу те куће.

Драмски уметници у Народном позоришту захтевали су да Савић оде, а у супротном су планирали да 22. новембра 2018, на дан прославе јубилеја – 150 година националног театра, ступе у штрајк. Пошто Савић није одступао одржан је штрајк упозорења који је трајао 60 минута. Савић је коначно отишао након реакције Владе Србије, чиме је спречена потпуна парализа једне од најважнијих установа културе.

Када је од Владе Србије затражио разрешење, Савић је, међутим у писму додао да „стоји чврсто на позицијама државне политике и себе ставља на располагање“. Убрзо је распоређен у Вучићев кабинет.

Dragan Glamočić Foto:printscreeen/RTS

Јелена Јеловац    Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар