Почетна » Почела изградња гасовода између Србије и Бугарске

Почела изградња гасовода између Србије и Бугарске

од admin
0 коментар

 

Гасовод у Србији биће дужине 109 километара, а укупна дужина двосмерног гасовода кроз обе државе је 170 километара и пројектован је за капацитет од 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње.

Вредност пројекта је 85,5 милиона евра, од чега је 25 милиона кредит Европске инвестиционе банке (ЕИБ), 49,6 милиона евра су бесповратна средства из ИПА фонда ЕУ, а преосталих око 11 милиона евра биће обезбеђено из буџета Србије и средстава Србијагаса.

Како је предвиђено пројектом, нови гасовод ће обезбедити додатних 80 одсто повец́ања капацитета у односу на тренутне годишње потребе Србије, што је око 2,4 милијарде кубних метара гаса годишње.

Нови гасовод Ниш-Софија, заједно са новим гасоводом у изградњи између Грчке и Бугарске ц́е диверсификовати изворе енергије у Србији и региону Западног Балкана и проширити изворе снабдевања.

Тим пројектом ће, такође, бити омогућен лакши приступ гасу оним местима која га досад нису имала – Белој Паланци, Пироту и Димитровграду.

Брнабић: Гасовод је важан пројекат за Србију, донеће већу енергетску сигурност

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је на почетку изградње гасне интерконекције на деоници Ниш-Димитровград да је то важан пројекат за Србију, део гасне интерконекције с Бугарском, која се ради у сарадњи са ЕУ.

„Гасовод ће бити још једна наша додатна веза с Бугарском, обезбедиће нам сигурније снабдевање природним гасом, диверсификацију извора снабдевања, већу енергетску сигурност за привреду и грађане, даљи развој гасне дистрибутивне мреже у централној, источној и јужној Србији“, поручила је Брнабић на церемонији почетка изградње гасовода у Димитровграду.

Она је рекла да цео пројекат кошта око 85,5 милиона евра, да је преко ИПА 2017 Србија од европске комисје добила око 49,6 милиона евра бесповратних средстава, од Европске инвестиционе банке око 25 милиона евра и да ће сама уложити око 11 милиона евра од којих ће 600.000 евра уложити Јавно предузеће Србијагас.

„Најпростијим језиком, ова додатна гасна интерконекција са Бугарском за нас у Србији ће значити квалитетнији живот свих грађана Србије, а пре свега оних грађана који живе у источној и јужној Србији, додатну конкурентност за нашу привреду, али и више инвестиција и радних места“, рекла је Брнабић.

Она је додала и да је изградња гасне интерконекције најконкретнија борба за бољи квалитет ваздуха и зелену агенду, јер ће моћи да се шири гасоводна мреже и да се домаћинства прикључују на централно грејање и тиме да се смањи емисија штетних честица у ваздуху.

Михајловић: Стабилна енергетска ситуација

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је да је енергетска ситуација стабилна и да захваљујући раду владе, обезбеђењу довољно средстава, земља има довољно гаса и струје.

„Један део се и даље увози и то ће се чинити наредних дана. Обезбеђене су довољне количине гаса од Гаспрома и биће довољно гаса и струје и наредних дана и месеци“, изјавила је Михајловић новинарима у Димитровграду, на почетку изградње гасне интерконекције ка Бугарској на деоници Ниш-Димитровград.

Бета, ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар