Почетна » Чедомиру Јовановићу изречена мера Агенције за спречавање корупције

Чедомиру Јовановићу изречена мера Агенције за спречавање корупције

од Други Пишу
0 коментар

Чедомир Јовановић није, по престанку обављања функције народног посланика, Агенцији за спречавање корупције поднео извештај о имовини и приходима чиме је учињена повреда закона, констатовала је Агенција. Директор Агенције стога је донео решење о – мери јавног објављивања одлуке о повреди Закона о спречавању корупције.

„Утврђује се да је Чедомир Јовановић, ранији народни посланик, поступио супротно одредби члана 68. Закона о спречавању корупције, на тај начин што није поднео извештај о својој имовини и приходима, имовини и приходима супружника или ванбрачног партнера, као и малолетне деце уколико живе у истом породичном домаћинству у року од 30 дана од дана престанка наведене јавне функције, па му се изриче мера јавног објављивања одлуке о повреди Закона о спречавању корупције“, стоји у Решењу директора Агенције за спречавање корупције.

Ово решење је датирано на 30. октобар 2023, а управо је објављено у Службеном гласнику.

Како се наводи у образложењу решења, против Чедомира Јовановића, ранијег народног посланика, покренут је по службеној дужности поступак за одлучивање о постојању повреде поменутог члана Закона о спречавању корупције.

Наиме, провером службене евиденције поднетих извештаја о имовини и приходима утврђено да Јовановић није Агенцији поднео Извештај у законом прописаном року од 30 дана од дана престанка јавне функције.

Након тога му је, наводи се, изречена мера опомене „којом је обавезан да у року од осам дана од дана пријема наведеног решења поднесе Агенцији Извештај са стањем на дан престанка наведене јавне функције“.

Законом је, иначе, прописано да „лицу коме је престала јавна функција може да се изрекне мера опомене или мера јавног објављивања одлуке о повреди овог закона“.

Истим прописом предвиђено је да се при изрицању мера узима у обзир и чињеница да ли је јавни функционер поступио по претходно изреченој мери опомене до истека рока који му је у одлуци одређен.

„Имајући у виду да именовани није у року одређеним наведеним решењем директора Агенције поднео Извештај по престанку јавне функције народног посланика, нити је то учинио до дана доношења овог решења, стекли су се услови за изрицање мере јавног објављивања одлуке о повреди овог закона…“, наводи се, између осталог у Решењу које је донео директор Агенције за спречавање корупције Дејан Дамњановић.

Foto N1

Д. К.   н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар