Почетна » Делић: Србија мора да промени здравствену политику

Делић: Србија мора да промени здравствену политику

од Други Пишу
0 коментар

Проф. др Драган Делић, члан председништва СРЦА и представник листе „Србија против насиља“ гостујући на телевизији Инсајдер рекао је да је Србији уместо реформе потребна потпуно нова здравствена политика.

Делић је изнео податак да 56% испитаника није задовољно здравственим системом у Србији. Од укупне потрошње грађана на здравство 42% иде на додатно финансирање то јест на коришћење приватног здравственог сектора. У развијеним земљама је то око 10% а сматра се да здравство није успешно тамо где то прелази 20%.

Као додатну илустрацију стања нашег здравства професор Делић наводи податак да је животни век у Србији краћи за 8 година у односу на ЕУ.

Делић се осврнуо и на кадровску проблематику у здравству – „постављање ВД директора је довело до именовања послушника а не оних који то заслужују, потребно је да се врати институција конкурса“.

Делић сматра да тежиште нове здравствене политике треба ставити на примарну здравствену заштиту и заложио се за скриниг прегледе према годинама старости где би пацијенти били позивани да контролишу своје здравље.

Делић сматра да је потребно интегрисати садашња три одвојена здравствена система – приватни, државни и војни.

Делић се осврнуо на огроман проблем недостатка медицинских радника. Он каже да смо за 10 година изгубили преко 1800 специјалиста а да је за то била погубна забрана запошљавања нових лекара 2013. године. Недостатак сестара се сада решава тако што се оне запошљавају након завршеног курса од 6 месеци као да је то „курс за фризере“. Делић сликовито објашњава да ако у ноћној смени на одељењу и целом ходнику ради само једна сестра “ она неће чути када неко престане да дише“.

 

„Ако држава може да плати припадника специјалних јединица са основном школом 2000 евра месечно зашто не може да плати кардио хирурга или неуро хирурга 3000 евра“ запитао је Делић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар