Почетна » ДОНОСЕ ШАТОРЕ: Масовни протести испред Владе и Народне банке, Вучић побегао

ДОНОСЕ ШАТОРЕ: Масовни протести испред Владе и Народне банке, Вучић побегао

од admin
0 коментар

Удружење банкарских клијената Ефектива одржало је данас протест испред зграде Владе Србије и Народне банке због незадовољства досадашњим радом и резултатима владине Радне групе на решењу проблема кредита у швајцарским францима.

Удружење банкарских клијената Ефектива одржало је данас највећи протест протест испред зграде Владе Србије и Народне банке.

Председник удружење “Ефектива” Дејан Гавриловић раније је за Н1 рекао су незадовољни радом Радне групе формиране и апелују на државне инситуције да нађу решење за проблем конверзије кредита у францима јер су сви рокови пробијени, а нема резултата рада.

– Првобитно је дат рок од 15 дана па се то није десило. Онда је министар Вујовић пре недељу дана рекао да ће за дан, два објавити коначно решење али ни то се није десило. Све земље региона то питање решавају а ми се бавимо математиком и формулама, рекао је Гаврлиовић пре два дана за Н1.

Гавриловић је указао да чак и да Радна група изађе са коначним решењем, оно не би било обавезујуће већ на нивоу апела и банкама би било остављено да ли ће да га прихвате или не.

Говорећи о четири модела која је предложила НБС, он је истакао да су та решења доживели дебакл јер је само 14 одсто задужених грађана прихватило неки од модела и то као краткотрајан предах а не коначно решење.

Према његовим речима, положај грађана који су прихватили неки од модела је нешто бољи. Ако им је у моменту узимања кредита рата била око 20.000 динара она је скочила на 50.000 динара а након прихватања неког од модела она је смањена за две или три хиљаде динара, појашњава он.

Коначно решење којим би грађани били задовољни је да се кредити конвертују у евре по паритету који је важио на дан исплате.

“Банке то не жели. То је решење примењено у Црној Гори и Хрватској а има најава да ће бити примењено у Босни”.

Из “Ефективе” најављују и радикализацију протеста. Раније су саопштили да ће штрајковати глађу, а опомињу Владу и Народну банка да ће са шаторима камповати испред њихових зграда.

– Свако ко има шаторску опрему, вреће за спавање, ћебад, термосе и слично, нека их понесе са собом, било да остаје у кампу или не, јер ће требати људима који желе да дежурају и током ноћи, пише на Фејсбук групи “Ефективе”.

Влада одржала седницу

Несрушена Влада Србије одржала је јутрос седницу пар сати пре одржавања протеста.

Влада Србије усвојила је данас Фисклану стратегију за 2016. годину са пројекцијама за 2017. и 2018. годину.

Како је саопштила владина Канцеларија за сарадњу са медијима, на седници је усвојена и Уредба о мониторингу квалитета деривата и биогорива. Ова уредба представља значајан корак у даљој имплементацији директива везаних за квалитет горива.

Њеном применом обезбеђује се да се на основу прописаног броја узорака провери да ли је квалитет у складу са прописаним, чиме се обезбеђује заштита потрошача и омогућава контролу и надзор на свим местима у ланцу дистрибуције, наводи се у саопштењу.

На седници Влада била је и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић са новом фризуром.

Вучић побегао

После седнице Владе, премијер Вучић побегао на отварање дела Коридора 10, од Владичиног Хана до Доњег Нерадовца, дужине 26,2 километра, уместо да је остао да разговара са бесним грађанима.

Вучић је казао да је у ту деоницу уложено 73,8 милиона евра, да се Коридор гради од 2009. године, али да су радови заиста почели 2012. године. Он је додао да се то финансира из кредита Светске банке. Додао је да ће цео Коридор 10 бити готов најкасније до марта 2017. године.

На отварање деонице пута дошли су људи међу којима је било оних који носе страначке заставе СНС, као да они имају некакве везе са Коридором који је почео да се гради још 2009. године.

Тањуг / Н1 / Телепромптер.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар