Почетна » Двери Инђија: ПОРОДИЉСКО ОДСУСТВО ПРАВО А НЕ ПРИВИЛЕГИЈА

Двери Инђија: ПОРОДИЉСКО ОДСУСТВО ПРАВО А НЕ ПРИВИЛЕГИЈА

од Жиг Инфо
0 коментар

Жене које раде по флексибилном уговору код послодавца ( Уговор о привремено – повременим пословима, Уговор о делу,Ауторски уговор) немају право на трудничко и породиљско боловање као мајке које су запослене по уговору о раду.

Чак се дешава да им послодавац да отказ, чим сазна да су трудне , иако морају да наставе да раде , тако да на самом почетку трудноће остају без примања.

Према подацима Републичког завода за статистику из 2020.године више од 56.000 радника било је ангажовано на основу уговора о привремено и повременим пословима.

Министарство за рад, запошљавање,борачка и социјална питања и Министарство за бригу о породици и демографију, у 2020 години је око 5000 жена изгубило право на пуну материнску заштиту на коју иначе имају право мајке које су запослене на уговор о раду.У овој групи, поред породиља које су ангажоване на неком од флексибилних уговора о раду , налазе и оне које самостално обављају делатност , односно предузетнице.Да ли Србија заиста нема капацитет да не дискриминише групу породиља док се истовремено може чути вапај надлежних институција да жене рађају више?

Наш циљ је да дође до измене кровног закона , а то је Закон о раду , а онда ће последично доћи и до измене оних закона који су ниже рангирани , а то је закон о финансијској подршци породици са децом.

Можда ти се свиди

Оставите коментар