Почетна » Гајић: Нема референдума о капитулацији, копање литијума би забетонирало колонијални статус Србије

Гајић: Нема референдума о капитулацији, копање литијума би забетонирало колонијални статус Србије

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да би копање литијума у Србији трајно и несагледиво уништило животну средину и забетонирало колонијални статус Србије у економском и у политичком смислу, и да је тренутно најопаснија идеја о ванредним изборима због литијума, као и о референдуму.

„О капитулацији Србије не може бити референдума, нити се о томе може изјашњавати на изборима. Као што не можемо да се одрекнемо Косова и Метохије, тако не можемо ни да доведемо у питање опстанак природе у Србији“, рекао је Гајић за портал „Русербиа.цом – О Србији на руском“.

„Нека питања су изнад свега у Србији, па тако и вредности које су заштићене Уставом Србије, а међу њима је и животна средина, која се не може угрожавати политичком вољом било које власти, па ни на основу воље већине грађана, јер ми који смо данас грађани Србије у оваквим питањима имамо одговорност и према будућим грађанима Србије који се још увек нису родили. То што нам је Бог дао, са тиме не можемо да располажемо“, додао је Гајић.

Гајић је подсетио да је Народна странка од првог дана против експлоатације литијума у Србији и да је у децембру 2023. године то питање, поред питања Косова и Метохије, било главна кампање Народне странке.

„Идеја ЕУ да се они возе електричним аутомобилима преко девастирања животне средине у Србији не сме бити прихваћена. Литијум се данас по свету рудари само у пустињама Чилеа, Аризоне, Аустралије, Кине…. Литијум се нигде не експлоатише тамо где живе људи“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао да је група релевантних српских научника, међу којима су и чланови САНУ (Шолаја, Ђорђевић, Тадић, Ристић, Гргур, Брезјановић, Стевановић, Сакан) објавила научни рад у познатом светском часопису „Нејчер“ (Натуре) у којем аргументовано оспорава експлоатацију литијума у Србији.

„Насупрот томе, имамо неименоване и неидентификоване стручњаке Рио Тинта, као и представнике српске власти, који без аргумената тврде да копање литијума може бити еколошки безбедно.

„Нажалост, Рио Тинто је у континуитету имао меку подршку власти. Ове власти, али и претходне такође, када су изгледа извршене кључне измене у Закону о рударству које дају већа права компанијама које врше истраживања на основу регуларних дозвола о истражним правима“, додао је Гајић.

Гајић је подсетио да је опште позната чињеница да Мачва, Јадар и Подриње, који су међусобно повезани подземним шљунковитим слојевима, чине подручје које представља највећи српски резервоар подземних вода и подземних термалних вода.

„Они који су за рударење литијума, немају аргументе који се супротстављају овом ризику који би Србију потенцијално оставио без воде“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да поред сасвим евидентне еколошке опасности, делује и да су врло проблематични економски услови који се договарају са инвеститорима и крајњим бенефицијарима, а то су аутомобилски гиганти из ЕУ, ако је тачно да се Србија обавезује или намерава да се обавеже да неће на било који начин стављати ограничења у погледу извоза сировине.

„То би значило да Србија добија улогу какве су имале све афричке земље које је рударство држало у колонијалном статусу вековима“, закључио је Гајић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар