Почетна » Гајић: Више од пола света је против резолуције чији је циљ протеривање Срба из БиХ

Гајић: Више од пола света је против резолуције чији је циљ протеривање Срба из БиХ

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке и кандидат за градоначелника Београда коалиције „Народна листа – кључ за победу“ Владимир Гајић изјавио је данас да је одбијање амандмана Црне Горе на резолуцију УН о геноциду показало да су прави циљеви те резолуције наношење штете Србији, ревизија Дејтонског споразума и на крају протеривање Срба из Босне и Херцеговине.

„Црна Гора је предложила амандман о неповредивости Дејтонског споразума и обавези да га се сви придржавају али је тај амандман одбијен. То показује да је циљ резолуције ревизија Дејтонског споразума и потом покушај протеривања Срба из БиХ“, рекао је Гајић телевизији Курир.

Гајић је навео да ће без обзира на исход гласања о резолуцији 23. маја у УН остати чињеница да су претходне две резолуције о геноциду, о холокаусту и геноциду у Руанди, усвојене једногласно, а да ће ова о Сребреници, ако и буде усвојена, бити донета прегласавањем.

„Против резолуције су државе у којима живи више од половине становника планете, попут Кине, Индије, Русије и држава Јужне Америке, тако да ће резолуција, ако буде усвојена, означити догађај у Сребреници као геноцид друге класе, што није ни у интересу оних који се осећају као жртве“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао да списак спонзора резолуције јасно показује које су силе и државе непријатељи Србије и да је то константа кроз историју.

„Иницијални спонзори резолуције су Немачка и Руанда, две државе које су се ’истакле’ у правим геноцидима, а прикључила им се и Белгија, која је средином 20. века била одговорна за убиство 13 милиона држављана Републике Конго, а Срби су у 20. веку најмање два пута били велике жртве геноцида“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да је текст резолуције наводно писала Руанда, али да о томе нема ни говора, јер је текст писан у британском министарству спољних послова.

Председник Народне странке је навео да је Србија већ 24 године у заблуди да ЕУ има намеру да је прими али да то никада није била стварна намера ЕУ.

„Ово прилика да се отрезнимо и изађемо из те заблуде. Признавање самопроглашеног Косова је сада и званично постало део поглавља 35 у преговорима за придруживање Србије ЕУ и зато би ЕУ требало да се захвалимо на том путу и изађемо из тих преговора“, рекао је Гајић.

„Имамо БРИКС, тамо нико неће да нас бомбардује и да нас условљава нити да нам на силу намеће било шта. Зато би требало да хладне главе размислимо о нашој будућности“, закључио је Гајић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар