Почетна » Истраживање: Вучић најбољи, најслабији Вулин, Илић, Вербић, Лончар, Тасовац и Сертић

Истраживање: Вучић најбољи, најслабији Вулин, Илић, Вербић, Лончар, Тасовац и Сертић

од admin
0 коментар

За рад у претходних годину дана, колико jе прошло од формирања Владе Србиjе, грађани су наjвећу оцену дали премиjеру Aлександру Вучићу – 4,1

За рад у претходних годину дана, колико jе прошло од формирања Владе Србиjе, грађани су наjвећу оцену дали премиjеру Aлександру Вучићу – 4,1, показало jе наjновиjе истраживање агенциjе „фактор плус“, према коjем СНС тренутно има подршку од 50,8 одсто грађана, а цензус прелази и СРС, речено jе данас на конференциjи за новинаре.

Грађани, према том истраживању, у првоj години функционисања Владе Србиjе наjвише цене изостанак крупних афера и финансиjских малверзациjа, борбу против криминала и корупциjе и велике државне проjекте, попут „Београда на води“ и „Eр Србиjа“, али и реаговање у ванредним ситуациjама и обнову инфраструктуре и кућа у поплављеним подручjима.

После Вучића наjбоље оцењени су Ивица Дачић и Зорана Mихаjловић, коjи су добили по 2,8, док су „наjслабиjе“ оцене, по 2,3, добили министри Велимир Илић, Иван Tасовац, Aлександар Вулин, Златибор Лончар, Срђан Вербић и Жељко Сертић.

Oцене су, према речима аналитичара Деjана Вука Станковића, показале да jе Влада Србиjе у претходних годину дана радила солидно и да jе оправдала сврху постоjања.

Станковић jе на конференциjи за новинаре, на коjоj су представљени резултати истраживања, рекао и да нису сви министри и сви ресори били пођеднако препознатвљиви у jавности, будући да су се дешавали, на пример, штраjкови адвоката и просветара, а да се у марту десио и пад воjног хеликоптера када jе погинуло седам особа.

Наjвише испитаника, њих 63 одсто, очекуjе позитиван помак у решавању питања незапослености и подизања животног стандарда, али и у борби против организованог криминала и корупциjе (61) одсто.

Mеђу испитаницима наjвише њих (46 одсто) Вучићу и Влади Србиjе замера смањење плата у jавном сектору и смањење пензиjа, као и изостанак реформе jавног сектора и државне администрациjе (36 одсто), док 44 одсто њих Вучићевом кабинету не замера ништа посебно.

Станковић указуjе и да велики броj њих замера вишак ауторитативности у руковођењу државом (27 одсто) и гушење слободе медиjа (17 одсто).

Истраживање, коjе jе рађено на узорку од 1.200 грађана, показало jе и да наjвише испитаника (54 одсто) сматра да живи исто као пре годину дана, док 22 одсто поручуjе да живи боље, а 24 одсто да живи горе.

Већина испитаника, њих 41 одсто, очекуjе да ће живети боље за годину дана, што према Станковићу представља поруку да Влада Србиjе ниjе изгубила битку са оптимизмом грађана, али да ипак треба да буде на опрезу.

Вучићев кабинет, према истраживању, има подршку од 65 одсто испитаника, а велика већина њих – 74 одсто веруjе да ће његов кабинет траjати читав мандат.

Да треба реконструисати Владу Србиjе сматра 14 одсто грађана, док 19 одсто њих наводи да уместо реконструкциjе треба ићи на нове изборе.

Станковић, када jе у питању реjтинг странака, каже да постоjи несумњива константа у реjтингу СНС, што jе последица лидерске харизме лидера те странке, дисциплинованог бирачког тела, али и политичке конкуренциjе коjа jош увек нема потенциjал да мобилише пасивне делове бирачког тела.

Разлог пораста реjтинга СРС, према Станковићу, jесте Воjислав Шешељ.

Према истразивању, коjе jе спроведено у протеклих недељу дана, цензус би прешле и СПС (10,1 одсто), ДС (7,2 одсто), али и Двери и ДСС ако би наступале заjедно, jер тако имаjу 5,4 одсто, што за Станковића представља поруку да jе десна политичка опциjа у благом успону.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар