Почетна » Како је Вучић плаћао своје рачуне

Како је Вучић плаћао своје рачуне

од admin
0 коментар

И поред охрабрења надлежних у Србији да се живи боље, већина народа зна да једва крпи крај са крајем.

И то све теже и теже. Многи су и остали без посла, а они што га имају раде и испод минималца. С друге стране, поред кризе,  премијер Александар Вучић је тражио да се рачуни за комуналије редовно измирују и да све што се ради је у интересу народа и будућности његове деце.

А да ли је АЛександар Вучић измиривао своје обавезе док је био обичан грађанин? Судећи по написима штампе из 2004 године, Вучић није плаћао неке од комуналија, чак му је и телефонска линија одузета. Притом Александар Вучић није био обичан грађанин већ посланик у Скупштини Србије. Наиме према писању дневних новина Блиц, те 2004- те године Вучић није плаћао телефон 15 месеци. Погледајте текст који је изашао 16.07.2004г.

 

 ‘Телеком Србије’ одузео кућни телефонски број генералног секретара Српске радикалне странке
Вучић дужан 150.000 динара за телефон – Петнаест месеци није плаћао

 

Вучић дужан 150.000 динара за телефон – Петнаест месеци није плаћао рачуне

‘Број који сте позвали није додељен претплатнику’, порука је која се чује са аутомата када се позове кућни број генералног секретара СРС Александра Вучића.

Објашњење за ову поруку гласи: заменику шефа посланичке групе Српске радикалне странке у републичком парламенту ‘Телеком Србије’ одузео је кућни телефонски број због неизмиреног телефонског рачуна у износу од 150.758 динара, који није платио од јануара 2003. године.

Александар Вучић, генерални секретар СРС, није платио телефонски рачун од почетка 2003. године. Такву ‘традицију’ је наставио и у 2004. све док ‘Телеком’ није био принуђен да му крајем марта ове године демонтира телефонску линију.

У ‘Телекому’ истичу да су овако екстремни случајеви веома ретки, јер треба да прође више од три месеца да би они некоме одузели телефонски број. Наталија Јегдић, директор Сектора за развој клијената, каже да се јављају многи корисници који тренутно немају новац да плате рачун и да се с њима увек постигне договор да тај рачун исплате у неколико рата, без искључења линије.

– Понекад се догоди да нека фирма или особа направе огроман рачун, али са већином њих постигнемо договор. Александар Вучић нас на неки начин игнорише, тако да смо морали да применимо редован поступак – рекла је Јегдићева за ‘Блиц’.

Високи функционер радикала је као разлог неплаћања телефонских рачуна навео ‘веома ниска примања’ у Скупштини Србије.

По свему судећи, Вучића је најскупље стајала Пирова победа радикала на парламентарним изборима, јер он наводи да је у дуг ушао због кампање за парламентарне изборе.

– Реч је о дијаспори. У неколико наврата сам звао Чикаго, па сам направио огромне рачуне, али и Републику Српску, много мобилних – каже Вучић и додаје да странка није намирила те рачуне јер је то његов приватни проблем.

Током прошле године, сваког месеца су стизале опомене на његову кућну адресу, али он то очигледно није озбиљно схватао, иако је износ месечних рачуна био између 6.000 и 15.000 динара.

На питање зашто није мање користио фиксни телефон, Вучић каже да није могао јер има породицу.

– Када имате супругу и децу не желите да искључујете телефон. Покушао сам да смањим дуг и мање користим фиксни телефон, али није успело. Сад не знам шта ћу да радим, али некако ћу да надокнадим дуг. Проблем је и како после да повратим број – каже Вучић.

Он наглашава да, у најбољем случају, посланичка плата месечно изађе на 38.000 динара.

– Плата је 25.000 и уз два паушала дође до 38.000 динара, а то није довољно јер посланици имају много веће издатке него остали грађани, а плате нису довољне да их покрију. И други посланици имају сличне проблеме, али, ето, баш сам ја ‘испливао’ – каже Вучић.

Вучић за наш лист додаје да је целој ситуацији додатно помогло и то што је учествовао у експерименту који је подразумевао да месец дана живи од просечне плате у Србији – тада 12.000 динара.

– Тек тада нисам имао од чега да платим, али се бар нисам фолирао као неки да је могуће живети са 12.000 – каже Вучић.

Финансијска ситуација Александра Вучића од јуче је додатно отежана јер му је на седници Административног одбора потврђена и опомена због које ће морати да плати још 3.000 динара.

Вучић још од јануара 2003. године није плаћао рачуне. Од марта му је телефон искључен тако да је могао да прима позиве али не и да зове са фиксног телефона, да би му протеклих неколико дана линија била демонтирана.

Постоји могућност да је Вучић знао да ‘Телеком’ није никоме искључивао телефоне у току 2003. године, без обзира на неплаћање рачуна. Међутим, крајем марта ове године, високи функционер СРС игнорисао је и опомену о предемонтирању телефонског броја, те је без њега и званично остао 9. јуна.

Н. М. Јовановић – М. Јеверичић( архва Блица из 2004г)

 

Поред писања Блица и тв Б 92 долази до сазнања да Вучић није плаћао Инфостан преко 5 година. Текст је објављен у септембру 2004.

 

Б92 је дошао у посед документа по ком је Александру Вучићу судски позивар покушао да уручи одређену пошиљку.

На основу повратнице Четвртог општинског суда у Београду види се да је кандидату Српске радикалне странке за градоначелника Београда Александру Вучићу у јуну ове године судски позивар безуспешно покушао да уручи пошиљку. На том документу је и идентификациони број, који имају сви грађани, а путем којег је на сајту „Инфостана“ могуће проверити листинг плаћених, односно неплаћених, рачуна.

Према подацима са тог сајта, Вучић није плаћао рачуне „Инфостана“ од маја 1999. до 17. августа 2004, када је уплатио преко 178.000 динара. Интересантно је да је Вучић одлучио да измири вишегодишњи дуг према инфостану само дан пре него што је предао потписе за кандидатуру за градоначелника Београда. Гостујући у емисији „Кажипрст“ Радија Б92 у четвртак ујутро, Вучић је негирао те податке.

Вучић: Све што сте ту замислили није тачно. Изволите даље.

Б92: Хоћете да кажете да та адреса није аутентична?

Вучић: Не, хоћу да кажем да све што сте замислили није тачно. Изволите, имате ли још неко питање. Да је стигло тако мејлом или од позивара…

Б92: Није стигло мејлом, то је са Интернет-странице „Инфостана“.

Вучић: Имате ли још нешто мејлом или од позивара.

Б92: Ево, ово је од позивара, погледајте, аутентичан документ, копија, наравно. Ви тврдите да то апсолутно није тачно.

Вучић: Изволите.

Б92: Ја инсистирам на тим питањима зато што сте Ви кандидат за градоначелника. Људи треба да гласају за Вас, да имају поверења у Вас да ћете градском касом управљати на домаћински начин.

Вучић: Да, ја ћу градском касом управљати на домаћински начин јер никада ништа нисам украо…

Б92: Нисам рекла да сте украли, али нисте плаћали на време…

Вучић: Плаћао сам и никада се нисам бавио корупцијом.

Б92: Господине Вучићу, ми само постављамо питање. Дошли смо до овог документа, не кажем да сте ишта украли, али по овоме испада да нисте плаћали на време.

Вучић: Изволите…

Миодраг Милошевић, директор Инфостана, показао нам је бланко документ који представља судско решење о наплати рачуна за Инфостана. Документ изгледа исто као и онај на којем пише име Александра Вучића. Наиме, ако не платите Инфостану након неколико месеци, али не више од годину дана, Инфостан о томе обавештава надлежни општински суд. С обзиром на то да према евиденцији Инфостана Александар Вучић није од 1999. године плаћао рачуне, поставља се питање зашто против њега није спроведена нека санкција. Како нам је објаснио директор Инфостана, годинама нису вршене пленидбе ствари неплатишама, а воду или грејање које плаћате преко тог рачуна технички је немогуће искључити. Ипак, постоји законска санкција према онима који не измирују обавезе тако што држава у сваком тренутку може да одлучи да неплатишама заплени покретну имовину.

Вучић је, уједно, напао свог против кандидата да је његова странка, односно ДС, наручио летке, које је штампао „Глас јавности“, а на којима су фото-монтажом лица деце Војислава Шешеља замењена ликовима Вучића и заменика председника СРС Томислава Николића.

Ненад Богдановић, међутим, тврди да не зна ко је то штампао. „Видећемо ко је то штампа. Видели смо доста увредљивих гестова СРС, а они се увреде када неко увредљиво реагује на њих“, каже Богдановић.(Б 92-2004 година)

Можда ти се свиди

Оставите коментар