Почетна » Коракс: Вучић коначно признао да није Хитлер

Коракс: Вучић коначно признао да није Хитлер

од admin
0 коментар

Александру Вучићу је требало читавих 10 дана да призна да није Хитлер.

Овако је познати карикатуриста Предраг Кораксић Коракс прокоментарисао за Данас гостовање председника Србије на телевизији Хепи где је он, према сопственом сведочењу, први пут видео карикатуру о којој од протекле седмице прича читава Србија, а којом су се бавили и високи функционери Вучићеве странке.

– Мене нема на карикатури, мени су новинари рекли да сам на њој и ја сам им поверовао, пошто то не читам. На њој су Орлић и Мартиновић – рекао је Вучић гостујући у Ћирилици, упркос инсистирању водитеља Миломира Марића да је на Кораксовој карикатури Вучић представљен као Хитлер, показујући му насловну страну Данаса коју је председник, како је рекао, тада први пут видео.

– Ако он каже да је тако, ми би требало да му верујемо – каже Кораксић. Притом је, додаје, потпуно смешно да се председник уопште бави карикатурама, а не помиње проблеме Јужних вести, Врањских, нити бројне друге угашене медије. У емисији на ТВ Хепи Вучић је цитирао део колумне Драгољуба Жарковића из Времена, којом је он образложио прекид сарадње са популарним карикатуристом. Тиме је желео да докаже како су медијске слободе данас знатно веће него у време претходних влада.

– Невероватно је и то да се председник враћа у прошлост како би нешто доказао, притом замењујући тезе. Мој престанак сарадње са Временом није никаква цензура, нити сам избачен, већ сам својевољно отишао. Иако је Жарковић желео да останем, одбијао сам да цртам по нечијим сугестијама и више пута сам напуштао редакције, када одбију да објаве моју карикатуру. То је мој принцип, а не ствар цензуре или неслободе медија – наглашава Кораксић.

Главни уредник Времена Драгољуб Жарковић није гледао интервју Александра Вучића у Ћирилици, али је рекао да ће накнадно видети шта је причао и уколико осети потребу да му одговори, то ће учинити у својој колумни.

Главни уредник Цензоловке Перица Гуњић оцењује за Данас да је Вучић манипулатор, који чињенице употребљава у складу са тим како му у датом тренутку одговарају и у складу са тренутним надахнућем – кога данас треба дискредитовати, облатити, кога таргетирати, „тако да се после њега, на оне које он прозове, острве медијске хијене под његовом контролом“.

– Он на крају наступа као помиритељ, жртва погрешних информација, усамљени борац за медијске слободе кога нико не разуме. Тако ће искористити и Кораксову карикатуру, пустиће на њу разне Вучићевиће и Митровиће, па ће на крају пред амбасадорима глумити уцвељеног миротворца – истиче Гуњић.

Генерални секретар НУНС-а Светозар Раковић каже за Данас да Вучић извлачи старе текстове како би доказао немогуће – да је слобода медија данас већа и то, ваљда, захваљујући њему.

– Могао би узгред да покаже и неку пресуду медијима по злогласном закону црвено-црне коалиције када је био министар за информисање. Искуствено, не верујем да свезнајући Вучић није видео Кораксову карикатуру. Он се као председник што директно што индиректно меша у све области власти. Не верујем ни у његову искреност када позива функционере своје странке да се уљудно понашају према свим новинарима. Напротив, верујем да ћемо се врло скоро уверити у супротно – закључује Раковић.

Гуњић: Данас царује пропаганда

– Није нам славна ни недавна прошлост када су медијске слободе у питању, Ђилас се на том пољу баш прославио, Вучићу и екипи је помогао тако што им је дао онолико цензорског материјала да се на њих позивају. Вучић је систем усавршио и ето нам данас финала – критичко новинарство је у изумирању, потиснуто на крајње маргине друштва, док пропаганда царује и лагано достиже и престиже ефикасност тоталитарних система на врло подмукао вучићевски начин – представљајући те своје тоталитарне напоре као борбу за слободу говора – каже Перица Гуњић.

Катарина Живановић   Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар