Почетна » Марина Липовац Танасковић: Држава наставља да поклања тајкунима

Марина Липовац Танасковић: Држава наставља да поклања тајкунима

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

После срамног укидања конверзије и поклањања земљишта, ова власт наставља да поклања државну својину. Овог пута на ред је дошла фирма „Железнички интегрални транспорт Д.О.О.“ (ЖИТ)

ЖИТ већ два месеца не послује и држава ради све да ово предузеће угаси или поклони неком новом или старом тајкуну.

Садашње руководство не ради ништа, не уговара нове послове и чак додатно одбија клијенте.

Апсурд се догодио кад је руководство 22. маја послало мејл свим клијентима да се затвара контејнерски терминал у Макишу због блокаде рачуна иако је истог дана рачун одблокиран али предузеће није наставило са дотадашњим пословањем.

Предузеће има позитиван салдо иако не ради два месеца али је питање колико ће још салдо бити позитиван.

У уторак, 1. августа, почеће штрајк радника који траже од „Железнице Србије“ и министра Горана Весића да смени руководство и постави стручњаке, који знају и хоће да управљају фирмом и заједно са радницима поврате углед овог предузећа.

Није реч само о губитку за ЖИТ, већ и за „Србију Карго“, предузеће које је прошле године само од железничке возарине приходовало 2,5 милиона евра. Изгубиће и царина, којој је приход опао за 80 одсто у ЦИ „Макиш“.

Очигледан је утицај и на привреду Србије, јер је затворен једини контејнерски терминал у власништву државе, а овај вид саобраћаја препуштен приватном сектору.

Поставља се и питање зашто је држава уложила 6,5 милиона евра у контејнерски терминал у Макишу, чије се отварање одлаже већ две године. Сумња је велика – да се поклони неком новом или старом тајкуну, или фирми блиској власти.

Делатност ЖИТ-а је пружање услуга у теретном саобраћају, друмском и железничком.

Предузеће је потпуно у државном власништву, али није на буџету. Држава је дала „Железницама Србије“ управљачка права са 7,5 одсто, па сада предузеће „Железнице Србије“ преко своје скупштине поставља руководећи орган на предлог Министарства саобраћаја.

Предузеће је свих ових година пословало по тржишним принципима, плаћало порез и делило редовно плате запосленима.

Народна Странка позива надлежно министарство и истражне органе да преиспитају ситуацију и одговоре радницима и грађанима зашто се урушава здраво предузеће које има будућност.

 

Марина Липовац Танасковић
посланица Народне странке

Можда ти се свиди

Оставите коментар