Почетна » ММФ се противи повећању плата за МУП и војску

ММФ се противи повећању плата за МУП и војску

од admin
0 коментар

Премијер Србије потврдио је да ће плате у јавном сектору и пензије бити повећане, да ће повећања бити највећа у просвети и здравству, али да се ММФ противи повећању плата за МУП и војску

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић потврдио је данас да ће плате у јавном сектору и пензије бити повећане, да ће повећања бити највећа у просвети и здравству, али да се Међународни монетарни фонд противи повећању плата за МУП и војску.

„Ја знам шта је моја идеја, за колико да се у ком сектору и коме повећа. Видећемо шта ће ММФ да каже. Знам само да су они проитив повећања за МУП и војску. То је оно што знам сигурно, али не могу да кажем да у потпуности то виђење делим“, рекао је Вучић након отварања трафо станице у Миријеву одговарајући на питање колико ће бити повећане плате и пензије.

„У сваком случају биће и повећања, полако, све зависи од нас“, навео је премијер.

Поновио је да ће повећање највише осетити запослени у просвети и здравству, да ће просветни радници добити и једноакратну помоћ, али и да ће плате бити повећане онима којима нису ни биле смањене, а то је 19 одсто запослених у јавном сектору.

„Тиме показујемо да су наши приоритети просвета, здравство и социјални сектор и ту нећемо жалити новац, али ћемо то да радимо тако да не угрозимо функцинисање нашег буџета“, рекао је премијер.

Укупно, како је навео, плате, рачунајући и приватни сектор у ком су значајно веће него прошле године, ове су године више него 2014, а 2016. ће бити још боље, закључио је Вучић.

Сви говоре о Србији и наоружању, ћуте на догађаје у окружењу

Србија се налази на европском путу и жели добре односе са Руском Федерацијом, поновио је данас премијер Александар Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарисе то што је руски премијер Дмитриј Медведев изјавио да ЕК тражи од Србије да прекине слободну трговину са Русијом.

„Шта ће бити када дођемо до краја преговора, видећемо“, рекао је премијер.

На питање о куповини наоружања од Руске Федерације, премијер је рекао да не може ништа прецизно да каже јер, како је рекао, све зависи од тога колико новца имамо.

„Али, интересантно ми је да сви говоре о Србији и наоружању, а сви ћуте као да се ништа није догађало у окружењу, да се купују панцир хаубице како би они били што јачи, а ми, ваљда, желимо да будемо што слабији… Ми смо, поручио је, дужни да обезбедимо сигурност за наше грађане и ми ћемо то учинити“, рекао је Вучић.

Очекујем позитиван извештај ЕК о напретку Србије

Вучић очекује да ће извештај о напретку Србије на путу ка Европској унији, а који ЕК треба да објави у четвртак или петак, бити позитиван.

„Ми смо земља која јесте на европском путу – да ли нас цене и поштују чућемо. Ако кажу да смо лоше радили, прихватићемо критику и трудићемо се да то исправимо. Прошле године сам имао извештај недељу дана раније, па сам и знао шта ће причати, сад се нисам ни интересовао“, рекао је Вучић.

Каже да чека да извештај буде предсатвљен, па да ће онда да га коментарише. „У сваком случају мислим да ће бити много више позитивних ствари“, поручио је Вучић.

Oптужбе против Малог ће бити испитане

Премијер je изјавио да градоначелник Београда неће моћи да остане на тој функцији уколико се испостави да је истина било шта од онога за шта га оптужују, а да ће надлежни органи испитати све наводе о томе.

„Синиша Мали неће бити градоначелник ако се покаже да је било где, било шта радио, па макар и било застарелости апсолутне или релативне да се води поступак. У то нема сумње“, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Вучић је рекао да до сад није поднета ниједна кривична пријава против Синише Малог, те да он није оптужен да је радио било шта у време своје власти у Београду, већ раније, у време Демократске странке.

Премијер је додао да је Мали као градоначелник Београда успео да смањи дефицит за четити пута, што је велики резултат.

Вучић је поновио да Мали неће моћи да буде градоначелник ако је истина десет одсто онога за шта га оптужују.

„Ако је то истина, онда ће кривично да одговара, ако није, онда ће неко други морати да објасне како и шта су радили. До тог тренутка, док не видимо шта је стварна истина препустићемо надлажним органима који ће тиме да се баве“, рекао је српски премијер.

Он је упитао и како је за Беопетрол одговоран Мали кад је актуелни председник демократа Бојан Пајтић у то време био шеф посланичке групе, а Зоран Живковић премијер.

Телеком није сребрнина, тражи улагање, тешко ћемо сами

Премијер Србије је поновио да Телеком неће бити приватизован уколико се не постигне добра цена, али приметио да у том случају неће бити срећан, будући да ће се компанија наћи у озбиљним проблемима.

„Важно је ако можемо да завршимо тај посао поштено и да добијемо велики новац и да компанија иде напред. Ако не можемо да добијемо, нећемо да продамо, али нећу бити срећан ако не успемо у томе јер нас онда чека реструктурирање, озбиљни проблеми, а питање је да ли имамо снаге да то све решимо сами“, рекао је Вучић.

Он је, упитан о штрајку синдиката у Телекому, рекао да то није ништа чудно, будући да живимо у економији у којој мало ко размишља о будућности, већ само гледа како да се сачува нешто што је већ остварио.

„Разговарао сам са њима, свако нека ради свој посао… Разговарао сам и са синдикатима просвете, са Телекомом, са свима разговарам…“, рекао је Вучић приметивши да они који говоре да је Телеком „сребрнина“ у суштини немају појма о чему причају.

„У Телеком морате стално да улажете, да се такмичите… Све европске земље су приватизовале, а само смо ми ваљда јачи од свих, па ћемо све да успемо“, рекао је Вучић.

Премијер је поновио да новац од Телекома, уколико буде продат, неће ићи у буџет, већ да је новац потребан за враћање дугова и да би та фирма ишла напред.

НЕ РАЗУМЕМ ЗАШТО СЕ РУЖИЋ ИЗВИЊАВА ДАЧИЋУ

Вучић је рекао да није разумео због чега се потпредседник соицијалиста Бранко Ружић извињава и председнику СПС Ивици Дачићу.
„Ако вам се неко извини пет дана касније, па се уз то извини и Дачићу – нисам баш разумео што њему“, рекао је Вучић на питање новинара да прокоментарише извињење Ружића због објављивања фотографије са Игором Микићем, човеком који је у живом програму вређао премијера током утакмице Србија-Албанија.
Каже и да се од свега тога прави политичка прича, да се сада многи смеју, осмехују и подсмехују, али да разултатима који су постигнути у развоју и напретку Србије нико не може да се смеје.

Танјуг/Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар