Почетна » На слави СНС појавио се један од најмрачнијих људи српске политичке сцене икад

На слави СНС појавио се један од најмрачнијих људи српске политичке сцене икад

од Други Пишу
0 коментар

На слави Српске напредне странке, поред свих добро познатих лица, појавио се и Синиша Вучинић, један од најмрачнијих људи домаће политичке сцене у последњих 30 година. Бивши радикал, који се хвалисао потпиривањем мржње у време пре и после смрти Зорана Ђинђића, човек који је новинарима претио смрћу, наоружан упадао у редакције – на прослави у СНС стајао је одмах уз најпознатије чланове ове партије.

На фотографијама са славе уочава се да је око самог врха странке на прослави био и Синиша Вучинић, бивши члан Радикалне странке, ЈУЛ-а, Српске народне обнове и Ројалистичког покрета.

Он је својевремено ухапшен у операцији „Сабља“ због изјаве да је Зоран Ђинђић ратни злочинац, те да ће га народ казнити због тога.

Међтим, ово није једина мрачна ставка у биографији контроверзног Вучинића.

Скандала у његовој политичкој каријери је много. Тако се овај бивши радикал деведесетих година залагао да се Јеврејима одузме имовина, као и да се они протерају из Србије, а у истом периоду су му, писала је Политика, сметали црнци у Београду. Јавност памти и да је пребијао Роме по Зеленом вецу, правдајући овај поступак тиме да „то нису цигани већ дилери“ и да је то било у циљу „одбране националног интереса“. Како су својевремено писали београдски медији, он је крајем 1992. године за немачки недељник Шпигл изјавио да је током рата убио на стотине муслимана и Хрвата, као и да је дивио Хитлеру.

Како је тада пренела новинска агенција Бета, у децембру 2000. године, Вучинић се у једном кафићу сукобио са гостима за суседним столом, а претио им је пиштољем. Убрзо је привреден, али и пуштен из притвора.

И Време је писало о томе да је, иако за време ратних сукоба у СФРЈ против Милошевића, касније је ипак постао присталица његовог режима, и то не само присталица, већ и пријатељ. У ноћи када је Милошевић ухапшен, с њим је био управо Вучинић.

Јавност га памти и по томе што је, након убиства Зорана Ђинђића 2003. године, ухапшен у акцији „Сабља“, због изјаве да је Ђинђић био ратни злочинац и да ће га народ казнити ако се не преда сам. У самици је, писали су медији, задржан месец дана, али му је на крају исплаћена одштета од 357.000 динара због претрљених „душевних болова“. Тада је рекао да је поносан за распиривање мржње да се убије Ђинђић.

Такође, он је осуђен на шест месеци, две године условно због претњи смрћу посланику СДУ Жарку Кораћу и новинару „Времена“ Милошу Васићу.

Како је својевремено писао Курир, Вучинић је у априлу 2005. године упао с наоружаном пратњом у просторије телевзији Б92, да би демантонвао оно што је Чедомир Јовановић о њему рекао у емисији „Инсајдер“. Такође, након емитовања једне епизоде емисије „Утисак недеље“ на истој телевизији, 2006. године, једна од гошћи, Наташа Кандић, зачула је три пуцња испред зграде телевизије док је улазила у такси. Само дан пре тога, Курир је објавио текст у коме Вучинић тврди да спрема убиство Наташе Кандић, као и Биљане Ковачевић-Вучо и Соње Бисерко.

Неколико година касније, 2011, Вучинић је осуђен у Вишем суду у Новом Саду на три године затвора због изнуде 1,5 милиона динара од власника једне новосадске фирме. Он је осуђен због тога што је заједно са својом бившом сурпугом Мирјаном приморавао мушкарца да му у више наврата преда новац на име наводног дуга, а приликом Вучинићевог хапшења, новембра 2007. године, полиција је код њега пронашла 2.000 евра.

Након доношења пресуде, Вучинић је у једном ресторану поред ауто-пута Нови Сад-Београд ударио три шамара Војвођанину хрватског порекла.

„Ликовао је над мојом пресудом, а пошто је хрватске националности, морао сам да му на овај начин одговорим за оне злочине на Двору на Уни“, рекао је тада Вучинић.

Иначе, ова пресуда поништена је 2012. године.

Како је више пута истицао у јавним наступима, поносни је навијач Црвене звезде.

Дуња Марић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар