Почетна » Народна странка Београд: СНС у рушилачком походу затире културу и историју града

Народна странка Београд: СНС у рушилачком походу затире културу и историју града

од admin
0 коментар

 

„Последњи пример је зграда у Улици Николаја Краснова 4 из 1931. године, бисер међуратне архитектуре, која ће бити сравњена са земљом захваљујући општини Врачар и њеном Одељењу за грађевинске и комуналне послове“, наводи се у саопштењу.

Та вила има архитектонску вредност и од 1997. године до краја децембра 2020. године била је под заштитом Завода за заштиту споменика културе града Београда као део просторне културно-историјске целине „Источни Врачар”, додаје се у саопштењу.

„Заштита је истекла, а градски Завод за заштиту споменика културе није тај део Врачара ставио под нову заштиту. Тај правни вакуум искористио је инвеститор који је на потпуно легалан начин добио решење о рушењу. Ово је, дакле, већ опробана матрица која је неколико пута до сада успешно понављана – заштита истекне, не донесе се нова, а у том периоду општина изда дозволу за рушење“, наводи Народна странка Београд.

У саопштењу се истиче да би пројекат за нову зграду требало да буде пример паметне градње.

„Добар пример је стара кућа на углу Симине и Добрачине улице, која је годинама била прилично урушена и служила је бескућницима као стециште, а после рестаурације, односно поновне градње са историјски и архитектонски тачним обележјима и надоградњом у модерном духу, представља паметан и одржив вид градње, где се задржава старо и додаје ново“, наводи се у саопштењу.

„Да ли је у Николаја Краснова 4 поштован овакав вид градње и укљученост грађана? Да ли ће нови објекат бар делом да покаже шта је стари објекат представљао? Морамо да престанемо да бришемо нашу културу и историју и да забранимо сувопарну градњу у стаклу и алуминијуму тамо где јој није место“, закључује се у саопштењу.

Можда ти се свиди

Оставите коментар