Почетна » Народна странка: Изменама Закона о јавним набавкама спречити крађу стотина милиона евра

Народна странка: Изменама Закона о јавним набавкама спречити крађу стотина милиона евра

од admin
0 коментар

 

„Тиме ће бити спречено незаконито расипање стотина милиона евра новца грађана Србије на годишњем нивоу и створиће се услови за стриктну и ефикасну примену тог закона, као и законски предуслови за одузимање нелегално стеченог профита по основу незаконитих јавних набавки и враћање тог новца у државну касу“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је Државна ревизорска институција (ДРИ) у свом извештају за 2020. годину утврдила неправилности у јавним набавкама у износу од 129 милијарди динара, односно око милијарду и 100 милиона евра, од којих су за 97 одсто утврђених неправилности означена јавна предузећа „Путеви Србије“ и „Електропривреда Србије“, као и „Инфраструктура железнице Србије“.

„Поражавајући налаз ДРИ за 2020. годину није изузетак него тренд који се наставља и неправилности су све веће из године у годину. ДРИ је раније утврдио да су ’Путеви Србије’ у 2018. години и 2019. години набавили добра, услуге и радове у износу од 51,38 милијарди динара, што је око 450 милиона евра, без спроведеног поступка јавне набавке, а да нису постојали разлози за изузеће од примене Закона о јавним набавкама“, пише у саопштењу.

„Такву рупу у финансијском систему не би издржале ни много веће и богатије државе од Србије и зато не чуди што у буџету нема довољно пара и што се новац за лечење тешко оболеле деце прикупља хуманитарним акцијама и СМС порукама, док са друге стране настаје нова класа богаташа, чије богатство почива на корупцији и пљачки народног новца“, наводи се у саопштењу.

Правни савет Народне странке истакао је да би Закон о јавним набавкама требало изменити тако да омогући подстицаје узбуњивачима који имају сазнања о незаконитом трошењу јавних средстава.

„Нереално је очекивати да се неко без подстицаја успротиви незаконитим активностима и тиме потенцијално угрози безбедност и егзистенцију себе и своје породице“, наводи се у саопштењу.

„У САД узбуњивачи имају право на награду до 30 одсто од укупног износа који Влада наплати или поврати по основу њихове пријаве о корупцији или другом незаконитом поступању, што је награда за исказану храброст приликом указивања на незаконито понашање“, пише у саопштењу.

Додаје се да би узбуњивачима требало омогућити не само да пријаве незаконито трошење јавног новца државним органима, него и да они сами, као тужиоци, покрену поступке пред судовима ради утврђивања ништавости уговора закључених супротно закону.

„Такво решење би било у складу са општим начелом облигационог права да свако има право истицати такозвану апсолутну ништавост уговора, те да покретање таквог поступка не застарева“, наводи се у саопштену Правног савета Народне странке.

„Требало би предвидети и обавезну санкцију да добављач који је знао или морао знати да се уговор закључује супротно одредбама Закона о јавним набавкама мора да врати у целости новац који му је исплатио наручилац, те да узбуњивач који је покренуо судски поступак има право на награду у одређеном проценту од тако повраћеног новца који је био незаконито исплаћен“, наводи се у саопштењу.

Правни савет Народне странке је истакао да право на подношење таквих тужби не би застаревало и требало би да важи и ретроактивно за уговоре закључене пре ступања на снагу измена Закона о јавним набавкама, како би био „обухваћен и период владавине СНС-а“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар