Почетна » Народна странка: У Србији 2.300 дивљих депонија ђубрета, власт одговорна за пожаре

Народна странка: У Србији 2.300 дивљих депонија ђубрета, власт одговорна за пожаре

од admin
0 коментар

 

„У многим градовима Србије не постоје регионалне депоније отпада, чијим би се успостављањем смањио број ’дивиљих’ депонија. Неопходно је и разврставање тамо где настаје, односно у домаћинствима, локалима, продавницама… Како би управљање отпадом било еколошки и економски прихватљивије“, наводи се у саопштењу Одбора Народне странке за заштиту животне средине.

„Спремност и воља грађана да у склопу свог домаћинства разврставају комунални отпад и самостално односе на рециклажу, финансијски су неисплативи и скупи ако нема системског решења. Данас се у Србији рециклира тек око пет одсто укупног комуналног отпада. Зато је неопходна подршка државе, која ће озбиљно спроводити законе“, додаје се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је висока температура ваздуха међу узроцима пожара на депонијама, али да је на властима највећи терет одговорности.

„Сваки пожар на депонији последица је људског фактора и сваки је мали Чернобиљ. Штета је немерљива, јер је нарушен квалитет саме животне средине и квалитет јавног здравља“, додаје се у саопштењу.

Одбор Народне странке за заштиту животне средине указује и на важност исправног одлагања медицинског отпада, нарочито у време епидемије вируса корона, када је вишеструко повећана употреба маски и рукавица.

„Лекови које грађани имају код куће, а истекао им је рок трајања, нису отпад који се баца у контејнере или на депоније. Места за њихово одлагање су посебни контејнери у апотекарским установама. Негативне последице неодговарајућег одлагања таквог медицинског отпада се вишеструко повећавају избијањем пожара на месту где је одложен“, закључује се у саопштењу.

Можда ти се свиди

Оставите коментар