Почетна » НЕДЕЉА РАСПЛЕТА Мандатар Вучић ће наредних дана саопштити имена нових министара

НЕДЕЉА РАСПЛЕТА Мандатар Вучић ће наредних дана саопштити имена нових министара

од admin
0 коментар

Србија би током ове недеље требало да добије нову владу, а њен избор у Скупштини Србије највероватније ће почети у среду.

Мандатар Александар Вучић завршио је писање експозеа и изабрао тим који ће земљу водити у наредне четири године. Очекује се да седница Председништва или Главног одбора напредњака буде одржана данас или сутра, како би мандатар за планове које има и кадрове које жели да изабере добио подршку страначког руководства.

Како нам је јуче речено у СНС, седница страначког руководства још није заказана, али је у плану.

Ако до сутра седница Председништва СНС буде одржана, онда ће мандатар читање експозеа почети у среду.

– То је оптимистичан сценарио уколико се све буде дешавало у оптималном року. Уколико се, након читања експозеа расправа одужи, полагање заклетве би могло да дође на ред у суботу или неки дан после тога – каже саговорник „Блица”.

У петак се неће радити зато што је 5. август, обележава се годишњица акције „Олуја” и Влада Србије планира то да обележи одређеним пригодним манифестацијама.

Имена будућих министара Вучић засад чува у најстрожој тајности. Ипак, већина је одраније позната.

Међу првима су потврду да ће остати у влади добили министарка грађевине Зорана Михајловић, министар правде Никола Селаковић и министар полиције Небојша Стефановић, мада је последњи фигурирао за још неке позиције, попут ресора одбране. Сигурни и у следећем мандату су министар финансија Душан Вујовић и министар рада Александар Вулин. Вањи Удовичићу нуђена је подршка уколико се кандидује за чело Олимпијског комитета, али је одбио, па је пао договор да настави да води Министарство спорта. Снежану Богосављевић Бошковић замениће на челу ресора пољопривреде Бранислав Недимовић, а ко ће доћи на место Срђана Вербића, Кори Удовички и Ивана Тасовца, још је мистерија.

Непознаница је и хоће ли Златибор Лончар остати у влади, али је извесно да ће Немањину 11 напустити Велимир Илић, који се, судећи по његовим изјавама, и сам помирио са том чињеницом. Жељко Сертић фигурира за најозбиљнијег кандидата за новог директора Електропривреде Србије, а Ивица Дачић и Александар Антић требало би да задрже своја места у влади.

Председник СПС Ивица Дачић говорио је током викенда о формирању владе, али новинарима није хтео да открије ништа конкретно:

– Нисмо разговарали о ресорима, а и оно што знам сигурно вам не бих рекао – констатовао је лидер социјалиста, остајући доследан ставу да јавно не коментарише питања везана за састав Владе и учешће СПС у њој.

„Био би грех да ивица Дачић не настави да води српску дипломатију“

Влада Србије биће формирана у законском року, дакле у августу, рекла је функционерка СПС Славица Ђукић Дејановић, додајући да је СПС, односно коалиција, у два наврата о томе водио званичне разговоре са мандатаром Александром Вучићем.

Упитана да ли очекује да Ивица Дачић настави да води МСП, она је рекла:

– Ивица Дачић јако добро ради свој посао и у овом тренутку био би просто грех да га не настави. Али ја нисам премијер.

Ивана Мастиловић Јаснић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар