Почетна » НМЗ:Милленниум Теам не одустаје од планираног рушења Хотела Југославија

НМЗ:Милленниум Теам не одустаје од планираног рушења Хотела Југославија

од Жиг Инфо
0 коментар

Почео је јавни увид у план детаљне регулације којим ће бити омогућено рушење Хотела Југославија и изградња новог стамбено-пословног комплекса који се састоји од две куле од 155 метара са базом објекта висине 20 метара и једног објекта висине 48 метара уместо Хотела Југославија. Ово се недвосмислено види из графичког дела плана као и текстуалног дела студијске анализе у којој је експлицитно наведено да је планирано рушење Хотела Југославија.

Новопланирани стамбено-пословни објекат ће имати 240.000 квадрата, 500 станова, луксузни хотел са 200 соба и казином као главним пратећим садржајем. Хотел Југославија има 400 соба па ће овим планирани капацитет новог хотела бити дупло мањи. Миллениум Теам је у марту ове године купио Хотел Југославија за 27 милиона евра. Израду новог плана детаљне регулације финансира ћерка компанија Милленниум Теам-а ПД МВ Инвестмент доо. За разлику од важећег плана детаљне регулације којим је предвиђена реконструкција Хотела Југославија, нови план детаљне регулације предвиђа његово рушење.
У новом плану детаљне регулације је премашена максимална дозвољена висина објекта прописана планом вишег реда – Планом генералне регулације Београда са којим је овај план детаљне регулације у потпуној колизији. Планом генералне регулације Београда је за подручје на којем се налази Хотел Југославија планирана намена за комерцијалне садржаје, а не за стамбено-пословни комплекс. За стамбено-пословне објекте је максималана дозвољена висина објекта 48 метара, а не 155 метара како је предвиђено новим планом детаљне регулације.

Такође су фингиране зелене и слободне површине како би били испуњени параметри који су прописани Планом генералне регулације Београда. Минимални проценат зелених и слободних површина на парцели на којој је планиран стамбено-пословни објекат је 40% док је новим планом детаљне регулације предвиђено мање од 10% зелених површина. До потребног процента слободних и зелених површина се дошло тако што су урачунати постојећа зелена површина Кеја ослобођења са планираном наменом зелене површине у приобаљу Дунава и део Дунава са планираном наменом водне површине.
За задовољавање потреба нових 1150 становника и 1600 запослених новим планом је предвиђена изградња вртића за 80 деце у објекту стамбене намене што ни приближно неће бити довољно. Уместо да се обезбеди вртић потребног капацитета са двориштем у којем деца могу да се играју, планирано је да станари користе 5 постојећих предшколских установа које се налазе у непосредној близини Хотела Југославија.
На зеленој површини која заузима мање од 10% површине на којој је планиран нови стамбено-пословни објекат се планира изградња мерно-регулационе гасне станице са заштитним појасом што ће додатно смањити зелене површине које су овим планом предвиђене у траговима. Планира се и измештање постојећег канализационог колектора без претходно урађене пројектне документације за његово измештање како је ЈКП Београдски водовод и канализација захтевао. Без пројектне документације измештање колектора неће бити могуће, а како је израда документације предвиђена након усвајања плана постоји велика вероватноћа да ће постојећа већ преоптерећена канализациона инфраструктура бити угрожена.
Зато апелујемо на грађане да у што већем броју до 20. маја поднесу примедбе на овај штетни план и да спрече рушење нашег културног добра Хотела Југославија.

Можда ти се свиди

Оставите коментар