Почетна » Посланици Европског парламента траже и да ЕУ уведе санкције Вулину

Посланици Европског парламента траже и да ЕУ уведе санкције Вулину

од Други Пишу
0 коментар

Група Социјалиста и демократа (С&Д), друга по броју посланика у Европском парламенту, поздравила је увођење санкција директору БИА Александру Вулину од стране САД и позвала ЕУ да учини исто.

“Поздрављамо одлуку САД да санкционише Александра Вулина – директора српске Безбедносно-информативне агенције, бившег министра одбране и унутрашњих послова и Путиновог експонента у Србији”, објавила је група на Твитеру.

 

Подсетимо, САД донеле су одлуку да уведу санкције Александру Вулину, који је познат као марионета званичне Москве.

Како се наводи у образложењу одлуке, Вулин је умешан у ”међународни организовани криминал, илегалну трговину наркотицима и злоупотребу јавне функције”.

“Вулинови поступци су унапредили корупцију у институцијама власти у Србији. Ова дела укључују коришћење његовог ауторитета ради личне користи, укључујуц́и умешаност у ланац трговине дрогом. Он је користио своје јавне позиције да подржи Русију, омогућујући малигни утицај Русије, чиме је умањена безбедност и стабилност Западног Балкана, а Рсуији обезбеђена платформа за даље ширење свој утицаја у региону”, пише на сајту Министарства финансија.

Коментаришући одлуку САД, Вучић је рекао да то није учињено због некаквог криминала, већ Вулиновог односа према Руској Федерацији. Поред тога, додао је да ће у четвртак детаљно говорити о позицији Вулина.

„Колико видим кокаин није пронађен код Вулина у кабинету, већ у Белој кући. Сматрам да је страшно важно да се спроведе истрага јер је то општи члан који користе да нешто напишу. Заборавили сте да поменете Русију. Против Вулина нису уведене санкције због криминала, већ његовог односа према Руској федерацији. Али, о његовој позицији ћу детаљно говорити сутра“, навео је Вучић.

Aleksandar Vulin Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, EPA-EFE/PATRICK SEEGER, Shutterstock

Нова.рс, Еуропеан Wестерн Балканс

Можда ти се свиди

Оставите коментар