Почетна » Приштина, примедбе Британије и САД на избор председника Апелационог и Врховног суда

Приштина, примедбе Британије и САД на избор председника Апелационог и Врховног суда

од admin
0 коментар

Косовски уставни суд је већ једном поништио поступак именовања челника ове две правосудне институције, а након те одлуке представници двеју амбасада дали су предлоге Судскoм савету Косова за побољшање процедуре именовања, како би се изградило поверење јавности у правосудни систем.

„Поздрављамо чињеницу да је Савет усвојио неке од ових предлога у ревидираним уредбама. Међутим, као што смо раније истакли ССК-у, разочарани смо одлуком о тајном гласању. Верујемо да би успостављање отвореног гласања послало снажан сигнал посвећености Судског савета Косова принципима транспарентности, меритократије и одговорности“, наводи се у реаговању Амбасада Велике Британије и САД.

Истичу да су их запажања током недавно поновљених процеса селекције за дужности председника, навела да доведу у питање искрену посвећеност ССК-а наведеним принципима.

„Изостанак било какве значајне дискусије о вредностима кандидата ужег избора значи да припадник јавности који присуствује овим процесима неће бити у стању да разуме зашто је један кандидат био бољи од другог. Писмено образложење које је накнадно достављено од стране ССК-а није допринело да се утисак исправи. Морамо нагласити да је наша брига осигуравање транспарентности процеса а не индивидуални кандидати“, указују дипломате Британије и САД.

Додају да изградња поверења грађана у правосудни систем не подразумева само имати процедуре које су у складу са уставом.

Поверење подразумева да су процес регрутације, избора и именовања успостављени и спроведени на начин који обезбеђује максималну отвореност и транспарентност доношења одлука.

„С обзиром на критички важно место које ССК заузима у косовском правосудном систему, требало би да буде пример за то. То ће захтевати посвећеност свих чланова ССК-а и снажно руководство председавајућег“, подвлачи се у саопштењу.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар