Почетна » Пробијен рок, бактерија уништила траву, вода поплавила просторије: Коначно завршен стадион у Лозници

Пробијен рок, бактерија уништила траву, вода поплавила просторије: Коначно завршен стадион у Лозници

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас новоизграђени стадион у Лозници, на ком се данас игра прва званична утакмица између ФК Лозница и ФК Врело, у оквиру 14. кола Српске лиге Запад.

Изградња стадиона у Лозници почела је у априлу 2021. године, и првобитно је било планирано да стадион буде отворен у фебруару.

Лопта се ипак, све до данас, није закотрљала на овом спортском борилишту, пре свега због проблема са травом. Наиме, стадион у Лозници има савремену, хиридну подлогу, односно, мешавину вештачке и природне траве.

Наводно је бактерија, после поплава које су ове године захватиле Лозницу, нашкодила природној трави и она се није примила, што је данас, приликом обиласка стадиона, рекао и Вучић.

„Имало смо проблема са травом, то је нека хибридна трава коју морате да чекате, тај део који је природни није се примоо како треба. Грађевински радови били сви готови“, казао је он, одговарајући на питање новинарке Н1 о пробијању рокова изградње.

Портал „Спорт Лозница“ писао је тада, међутим, да бактерије и поплаве нису једине одговорне, већ да су се приликом израде подлоге користили материјали мањег квалитета од предвиђеног, пре свега песак.

Но, проблема није било само на терену. Вода је приликом поплава продрла и у поједине просторије на стадиону.

„Била је нека вода, али су то решили. Била је поплава овде, да ли Јадар? Болнички поток, ето још горе“, казао је данас Вучић.

Током данашњег обиласка стадиона одбачене су, међутим, информације које су се поајвиле у медијима да поједини делови стадиона нису били изграђени по прописаним стандардима.

„УЕФА дође и онда вам каже морате да доградигте нешто око тоалета, морате да обзбедите бокс за гостујуће навијаче, и сад су нам сва три нова стадиона (Лозница, Лесковац и Зајечар) по највишим УЕФА стандардима изграђени“, уверава Вучић.

Покривене трибине на два нивоа, рефлектори и грејачи испод терена

А, како то изледа стадион у Лозници, изграђен „по највишим УЕФА стандардима“? Реч је о објекту који има покривене трибине на два нивоа, са укупно 8.500 седишта. На Западној трибини се налази и ВИП ложа са 100 фотеља.

Терен, како што је већ, поменуто има хибридну подлогу са грејачима што омогућава да се фудбал неометано игра и кад су снег и ниске температуре. По четвртој категорији УЕФА стандарда, минимални простора између трибина по дужини износи 105, а по ширини 68 метара.

У оквиру објекта налазе се свлачионице, административни део, собе са погледом за новинаре, свлачионице, тоалети и тушеви.

Око читавог стадиона је формиран приступни плато са кога се ступа на трибине. Приструп платоу, односно самом стадиону је омогућен са три стране и то формирањем два степеништа за гледаоце, два степеништа за ВИП посетиоце и платформи за инвалиде са западне стране, једног степеништа са северне стране и једног са јужне стране.

Стадион је опремљен савременим ЛЕД рефклекторима и има два ЛЕД семафора.

Уз јужну трибину новог стадиона изграђен је помоћни терен, на месту некадашњег стадиона „Лагатор“.

Вредност радова три милиона евра

Изградња новог стадиона коштала је 3,5 милијарди динара, односно 30 милиона евра, а према речима министра за јавна улагања Марка Благојевића, буџет није прекорачен.

Подсетимо, Канцеларија за управљање јавним улагањима доделила је уговор о пројектовању и изградњи новог стадиона у Лозници, крајем 2020. године, групи понуђача која је једина доставила понуду на тендеру.

Ту групу чинили су Термомонт доо Београд, Теминг Елецтротецхнологy доо Ниш, МПП Јединство ад Севојно, Геоурб гроуп доо Београд, Саша Милосављевић ПР Центар за превентивни инжењеринг, пројектовање, едукацију и саветовање БП Цонсултинг Крушевац, Трон Теx доо Нови Сад, ЦЕП доо Београд и Дим траде Београд.

Пројекат новог стадиона потписује Про-инг из Новог Сада.

Где су стадиони за Суперлигаше?

Одлука о изградњи стадиона у Лозници, али и Лесковцу и Зајечару, наишла је на критике дела јавности још пре почетка изградње, јер је реч о градовима чији се фудбалски клубови не такмиче у Суперлиги Србије.

Вучић је, приликом данашњег обиласка стадиона у Лозници, најавио да ће ускоро почети изградња стадиона и у великим градовима, у којима играју суперлигаши – Крагујевцу и Нишу.

Избор извођача за изградњу новог стадиона „Чика Дача“ у Крагујевцу је у току, и требало би да буде окончан до краја јануара, а како је раније најављено, вредност радова је око 75 милиона евра.

Када ће почети реконструкција стадиона „Чаир“ у Нишу, још није познато, али би, према Вучићевим речима, тај подухват требало да кошта око 80 милиона евра.

Вучић је рекао да ће онда остати и да Партизан и Црвена звезда среде своје стадиона, и да колико му је познато, црвено-бели већ раде нешто по том питању.

Tanjug/Tara Radovanović

Б. Н., Жана Булајић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар