Почетна » РИК одузео мандат СВМ, Вучићева власт сад зависи од Дачића и мањина

РИК одузео мандат СВМ, Вучићева власт сад зависи од Дачића и мањина

од Жиг Инфо
0 коментар

Српска напредна странка нема већину у парламенту са Савезом војвођанских Мађара. Иако је након објављивања прелиминарних резултата владало уверење да ће СНС само са овом мањинском странком моћи да формира већину, нови пресек гласања, који је РИК објавио, показује да ће лидер напредњака Александар Вучић ипак морати да разматра евентуалну коалицију са Ивицом Дачићем и представницима других мањинских странака.

Према пресеку гласања, који је објавио РИК синоћ у 19.45 сати, Савез војвођанских Мађара имаће у наредном сазиву једног посланика мање – укупно пет, док ће листа Уједињени за победу Србије имати 38. Мандат више добиће и коалиција „Морамо“, која може да рачуна на 13 посланичких места.

То значи да СНС и СВМ заједно имају 125 мандата и потребан им је још један за “танку” већину. Стабилну већину свакако би гарантовала каолиција са СПС-ом, странком која је освојила 32 мандата и којима ће Вучић, у том случају, морати да изађе у сусрет и испуни одређене захтеве.

Требало би имати у виду да СНС има опцију да позове и друге представнике мањина, који, према досадашњим резултатима, имају укупуно 7 посланичких места, а као могућност остаје и евентуална сарадња са коалицијом НАДА, која је освојила 15 мандата, Дверима или Заветницима који имају по десет мандата у Скупштини Србије.

Како су поменуте коалиције десне оријентације претходних дана јасно наглашавале да не могу да сарађују са напредњацима због начина на који воде националну политику, као реална опција намеће се обнављање савеза са Ивицом Дачићем.

Ипак, то овог пута неће бити лак посао.

СПС је на претходним изборима добио далеко више од очекиваног броја гласова, а њихова кампања да Дачић постане премијер и нескривена подршка Русији и те како је засметала СНС.

Након што је објавио резултате избора, Вучић је приметио да постоје “они који су профитирали на Украјинској кризи”, што се није искључиво односила на десничарске странке већ и на актуелног председника Скупштине који је отворено стао на страну Русије у сукобу са Украјином.

На питање да ли ће Ивица Дачић бити премијер, Вучић се само насмејао, рекавши да сви о томе причају, а да се занемарује успех његове листе.

Значајно отворенија била чланица Председништва СНС, Зорана Михајловић, која је Дачићу поручила да неће бити председник владе.

“Не знам да ли ћу ја бити у Влади, али ми се чини да са сигурношћу могу рећи ко неће бити премијер. Ивица Дачић неће бити премијер. Ја сам генерално против коалиције са СПС, мислим да се многи каче на леђа СНС и председника Вучића и дошло је време да видимо ко је за и ко хоће да заједно ради у интересу земље, а ко само говори да је за то, а ради другачије“, рекла је Михајловић за ТВ Хепи.

Упркос прогнозама и истраживањима јавног мњења, која су Социјалистичкој партији Србије (СПС) предвиђали између 7 и 9 одсто гласова, странка Ивице Дачића освојила 100 хиљада гласова више у односу на претходне изборе и тиме практично постала највећи добитник на изборима.

Имајући у виду све то, јасно је да се Дачићев уцењивачки потенцијал поново нарастао и да ће однос снага унутар владајуће коалиције бити значајно другачије. Ако уопште дође до договора.

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар